Sonuç, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan bir raporda geliyor. Analiz, 10 ülkedeki iklim araştırmacıları tarafından yapılan modellemeye dayanıyor.

‘’ZAMAN TÜKENİYOR’’

Son on yılda, herhangi bir yılın 1.5 derece eşiğine ulaşma şansının sadece yüzde 20 olduğu tahmin ediliyordu. Bu yeni değerlendirme, bu riski yüzde 40'a çıkarıyor. 

Met Office'te kıdemli bir bilim insanı olan Leon Hermanson, BBC News'e, öngörülen sıcaklıkları 1850-1900'dekilerle karşılaştırmanın net bir artış gösterdiğini söyledi. Hermanson, "Şu anda ihtiyacımız olan güçlü eylem için zaman tükeniyor" dedi.

‘’KÖTÜ BİR HABER’’

Araştırmacılar, önümüzdeki beş yıldan biri sanayi öncesi seviyenin 1.5 derece üzerinde olsa bile, bunun geçici bir durum olacağına dikkat çekiyorlar.

Doğal değişkenlik, sonraki birkaç yılın biraz daha soğuk olabileceği anlamına geliyor ve 1.5 derece sınırı kalıcı olarak aşılmadan önce en az 10 yıllık bir süre olabilir.

Paris Anlaşması, küresel ortalama sıcaklık artışını 2 derecenin üzerinde tutma ve 1.5 dereceyi geçmemeye çalışma hedefini belirledi.

Imperial College London Grantham Enstitüsü araştırma direktörü Dr. Joeri Rogelj, "1.5 dereceye ulaşan tek bir yıl, Paris sınırlarının aşıldığı anlamına gelmez, ancak yine de çok kötü bir haber’’ dedi.

(BBC, Çeviri:Polemikhaber)