Amerikan kurbağası ve kahverengi ağaç yılanı, 1986'dan bu yana 16.3 milyar dolarlık küresel hasara neden oldu. Ekolojik zarara ek olarak, istilacı çift çiftlik ürünlerini mahvetti ve maliyetli elektrik kesintilerini tetikledi.

Araştırmacılar bulgularının gelecekte istilacı türlerin engellenmesine yardımcı olmak için daha fazla yatırımı teşvik edeceğini umuyorlar. Scientific Reports’da yazan bilim insanları, kahverengi ağaç yılanını, kısmen birkaç Pasifik adasına kontrolsüz bir şekilde yayılarak toplam 10.3 milyar dolarlık hasardan tek başına sorumlu tuttular.

Geçen yüzyılda ABD deniz piyadeleri tarafından tesadüfen sürüngenle tanıştırıldığı Guam'da, yılanın günümüzdeki nüfusu, elektrik kablolarının üzerinden kayarak ve pahalı hasarlara yol açtığı için toplu elektrik kesintilerine neden oluyor. İki milyondan fazla kahverengi ağaç yılanı küçük Pasifik adasını dolduruyor ve bir tahmine göre Guam ormanlarında dönüm başına 20 kadar yılan var.

ÖNLEMLERİ DE MASRAFLI

Avrupa'da patlayan sayıda Amerikan kurbağası, iddialı ve maliyetli yönetim programları gerektirdi. 30 santimetre uzunluğa ve yarım kilo ağırlığa kadar büyüyebilen kurbağanın yayılmasını önlemek için yetkililer, bilinen üreme alanlarının çevresine pahalı kurbağa geçirmez çitler yerleştirmek zorunda kaldılar.

Yazarlar tarafından alıntılanan daha eski bir çalışmaya göre, kurbağaların kaçmasını önlemek için sadece beş göleti çitle çevirmek Alman yetkililere 270 bin euroya mal oldu. Bir başka tür olan coqui kurbağası, farklı bir şekilde ekonomik hasara neden olmakla suçlandı: son derece gürültülü bir şekilde çıkardıkları seslerin, istila ettikleri alanlarda mülk değerlerinde ciddi bir düşüşe neden olduğu düşünülüyor.

Çalışmanın yazarları, bulgularının, yetkilileri gelecekte haşere kontrollerine ve diğer biyogüvenlik önlemlerine daha fazla yatırım yapmaya teşvik edeceğini umuyor. (BBC)