Science Advances dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre genomumuzun sadece yüzde 7'si diğer insanlarla benzersiz bir şekilde paylaşılıyor ve diğer erken atalar tarafından paylaşılmıyor.

‘’ÇOK FARKLI DEĞİLİZ’’

California Üniversitesi'nden biyolog ve makalenin ortak yazarı Nathan Schaefer, “Bu oldukça küçük bir yüzde. Bu tür bir bulgu, bilim insanlarının biz insanların Neandertallerden çok farklı olduğunu düşünmekten uzaklaşmalarının nedenidir" dedi. 

Araştırma, yaklaşık 40 bin veya 50 bin yıl öncesine dayanan, şimdi soyu tükenmiş Neandertallerin fosil kalıntılarından ve dünyanın dört bir yanından 279 modern insandan elde edilen DNA'dan yararlanıyor.

Bilim adamları, modern insanların Neandertallerle bazı DNA'ları paylaştığını zaten biliyorlar, ancak farklı insanlar genomun farklı kısımlarını paylaşıyor. Yeni araştırmanın bir amacı, modern insanlara özgü genleri belirlemekti.

Araştırmacılar ayrıca genomumuzun daha da küçük bir bölümünün - sadece yüzde 1,5 - hem türümüze özgü olduğunu hem de bugün yaşayan tüm insanlar arasında paylaşıldığını buldular. Bu DNA kıymıkları, modern insanı gerçekten ayırt eden şeyin ne olduğuna dair en önemli ipuçlarını barındırıyor olabilir. Kaliforniya Üniversitesi'nden SantaCruz hesaplamalı biyolog Richard Green, "Genomun bu bölgelerinin sinir gelişimi ve beyin işleviyle ilgili genler açısından oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

YENİ TEKNİKLER GELİŞTİRİLİYOR

2010 yılında Green, bir Neandertal genomunun ilk taslak dizisinin üretilmesine yardımcı oldu. Dört yıl sonra, genetikçi Joshua Akey, modern insanların Neandertal DNA'sının bazı kalıntılarını taşıdığını gösteren bir makalenin yazarlarından biri oldu. O zamandan beri bilim adamları, fosillerden genetik materyal çıkarmak ve analiz etmek için teknikleri geliştirmeye devam ettiler.
(AP)