İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yaptığı açıklamada, Suudi yetkililerin eski bir Suudi yetkilinin kendisini Suudi Arabistan'a dönmeye zorlamak için yapılan haksız bir yargılamanın ardından tutuklu çocuklarını serbest bırakması gerektiğini söyledi.

AVUKATLARIYLA GÖRÜŞTÜRMEDİLER

Eski bir üst düzey Suudi istihbarat yetkilisi olan Saad al-Jabri'nin çocukları 23 yaşındaki Omar al-Jabri ve 21 yaşındaki Sarah al-Jabri, Mart 2020'de tutuklandı ve Ocak 2021'e kadar tecritte tutuldu.

Suudi yetkililer, babalarının Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ı İşkence Mağdurlarını Koruma Yasası uyarınca ABD Federal Mahkemesi'nde Veliaht Prens Muhammed bin Salman'a dava açmasından bir ay sonra, Eylül 2020'de kardeşlere karşı suçlamada bulundu.

Tutuklanmalarının ardından ve yargılanmaları sırasında Suudi yetkililer kardeşleri tecrit ederek avukatlarıyla görüşmelerini veya aile üyeleriyle konuşmalarını engelledi. Yetkililer ayrıca gözaltında kalan 40 kadar Jabri aile üyesini ve yardımcısını da gözaltına aldı.

‘’HİZAYA GELMEYEN İNSANLARA BASKI YAPILIYOR’’

HRW Ortadoğu Direktör Yardımcısı Michael Page, “Omar ve Sarah al-Jabri'ye yapılan muamele, Suudi Arabistan'ın hizaya gelmeyi reddeden insanlara baskı yapmak için ne kadar istekli olduğunu gösteriyor” dedi ve “İki genci gözaltına almak, keyfi seyahat yasakları uygulamak ve mahkemede sırf babalarına karşı koz yaratmak için bu yola başvurmak, hesap verebilirlik ve adalet talep eden toplu cezadır” diye ekledi. 

Kasım 2020'de bir Suudi mahkemesi, Omar ve Sarah al-Jabri'yi Suudi Arabistan'dan “kara para aklama” ve “kaçmaya teşebbüs” suçlarından sırasıyla dokuz yıl ve altı buçuk yıl hapis cezasına çarptırdı.

(Middle East Eye)