İnterpol’den yapılan açıklamada, 47 ülkeden kolluk kuvvetlerinin ve yerel istihbarat ve ihbarların ardından kontrol noktalarında ve havaalanlarında yaklaşık 500 bin teftişin gerçekleştirildiği misyona katıldığı belirtildi. 

Göçmen kaçakçılığıyla mücadeleye yönelik kapsamlı misyonun yanı sıra ajans, görev sırasında bir dizi sahte veya çalıntı kimlik belgesinin ele geçirilmesinin ardından sahte kimliklere odaklanmak için 60 uluslararası soruşturma başlatıldığını söyledi.

169 TANE PASAPORT TAŞIYAN KAMYONCU

İnterpol'e göre Liberterra Operasyonu 5-9 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşti ve Tanzanya'daki görev yetkililerinin ilk gününde Kampala'dan Dar es Salaam'a 169 sahte pasaport taşıyan Ugandalı bir otobüs şoförünü tutukladı.

Operasyon sırasında yapılan tutuklamalarda Brezilya, Kolombiya, Curacao ve Panama'daki yetkililer uyuşturucu kaçakçılığı, tecavüz ve kara para aklama gibi suçlardan aranan kaçakları gözaltına aldı. İngiltere'de yetkililer tarafından fuhuş suçlamasıyla aranan altı kişi tutuklandı.

Interpol Genel Sekreteri JurgenStock, operasyonun "çok uluslu, son derece organize suç şebekelerinin nasıl tek bir şeye odaklandığının altını çizdiğini" altını çizdiğini söyledi. Stock, "22 suç örgütünün dağıtılmasıyla, aynı zamanda koordineli, küresel kolluk kuvvetlerinin neler başarabileceğini de gösteriyor" dedi.

SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLDİ

Liberterra Operasyonu’nun sonuçları ayrıca Afrika ve Orta Doğu'dan Avrupa'ya insan kaçakçılığının endişe verici düzeyde olduğunu da vurguladı. İspanya'da, Cezayir'den İspanya kıyılarına deniz yoluyla göçmen kaçırdığı bildirilen bir organize suç örgütü etkisiz hale getirildi. Interpol, Kuzey Makedonya'daki yetkililerin Afganistan, Bangladeş, Pakistan ve Suriye'den Yunanistan'a göçmen kaçırmak için Ortadoğu'daki ortaklarla bağlantı kuran altı çete üyesini tutukladığını söyledi.

Interpol, operasyon kapsamında bulunan insan ticareti kurbanlarının birçoğunun Sudan'da kurtarıldığını ve yetkililerin 253 kişiyi serbest bıraktığını söyledi. Ayrıca ortak operasyon kapsamında 32 şüpheli tutuklandı. Kolluk kuvvetleri ayrıca, Liberterra Operasyonu aracılığıyla bulunan 430 insan ticareti kurbanından bazılarının, bazılarının “insan tacirlerinin ölüm tehditleri yoluyla cinsel sömürüye zorlanan” reşit olmayan kızlar olduğunu kaydetti.

(RT)