Mahsa Amini, ailesiyle birlikte İran'ın batısındaki Kürdistan eyaletinden başkent Tahran'a akrabalarını ziyaret etmek için seyahat ederken, ülkenin kadın giyimiyle ilgili katı kurallarına uymadığı için tutuklandığı bildirildi. Görgü tanıkları, Amini'nin polis minibüsünde dövüldüğünü bildirdi ve polisin bu iddiayı yalanladığı iddia edildi.

‘KALP KRİZİ GEÇİRDİ’ YALANI

Amini'nin ailesine, tutuklandıktan saatler sonra hastaneye kaldırıldığı bildirildi. İranlı bir insan hakları örgütü olan Hrana'ya göre, Amini'nin ailesine tutuklanması sırasında “yeniden eğitimden” sonra serbest bırakılacağı söylendi. Polis daha sonra Amini'nin kalp krizi geçirdiğini söyledi. Ancak Amini'nin ailesi buna itiraz etti ve onun sağlıklı olduğunu ve herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığını söyledi.

Ailesi, hastaneye geldikten sonra komada olduğunu ve hastane personeli tarafından beyin ölümü gerçekleştiğinin kendilerine söylendiğini de sözlerine ekledi. Amini'nin hastane yatağında komada, başı sargılı ve solunum tüpleriyle yattığı fotoğrafları sosyal medyada dolaştı.

Hastaneye yatırılması ve ölümü İranlı ünlüler ve politikacılardan kınama aldı. Reformcu bir politikacı ve eski milletvekili Mahmud Sadeghi, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'i Amini'nin davası hakkında konuşmaya çağırdı. Devlet medyasının bildirdiğine göre, İçişleri Bakanlığı ve Tahran savcısı Reisi'nin emri üzerine davayla ilgili soruşturma başlattı.

YENİ LİDERDEN ‘BASKI’ EMRİ

Haber, İran'ın radikal cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kadın haklarına yönelik bir baskı emri vermesinden ve ülkenin 1979 İslam devriminden bu yana tüm kadınların başörtüsü takmasını zorunlu kılan zorunlu kıyafet kurallarının daha sıkı uygulanması için çağrıda bulunmasından haftalar sonra geldi.

Raisi, 15 Ağustos'ta kadınların kıyafetlerini kısıtlayan ve hem halka açık hem de sanal ortamda katı kuralları ihlal edenlere daha sert cezalar öngören bir kararnameyi imzaladı. 12 Temmuz'da ilan edilen ulusal “tesettür ve iffet günü” sonrasında ülke genelinde kadınlar tutuklandı. (Guardian)