Filistinli sağlık yetkilileri, işgal altındaki Batı Şeria'da gece geç saatlerde düzenlenen bir tutuklama baskını sırasında İsrail askerlerinin Filistinlilerle çatıştığını ve dört Filistinliyi öldürdüğünü söyledi.

Olay, Batı Şeria'nın kuzeyindeki bir şehir olan Cenin'de, bu ayın başlarında bir kişinin öldürülmesinden bu yana gerilimin yüksek olduğu bir şehirde meydana geldi.

‘’İĞRENÇ BİR SUÇ’’

Resmi Filistin haber ajansı WAFA, İsrail ateşi sonucu dört kişinin öldüğünü ve beşinci kişinin ciddi şekilde yaralandığını söyledi. Olay yerinden çekilen amatör görüntülerde, yoğun bir silah sesi duyuluyordu.

Üst düzey bir Filistinli yetkili olan Hüseyin el-Şeyh, İsrail'i "iğrenç bir suç" ile suçladı ve "Uluslararası toplum bu konudaki sessizliğinden ve Filistin halkını bu baskıdan koruma konusundaki başarısızlığından utanmalıdır" şeklinde tweet attı. 

2000'lerin başındaki ikinci Filistin ayaklanması sırasında Cenin, İsrail'le en ağır çatışmalardan bazılarını yaşadı, ancak son yıllarda bölge genel olarak sessizdi. İsrail ordusuna göre, son iki ayda askerlerle Filistinliler arasında en az sekiz çatışma yaşandı.

ŞİDDET OLAYLARI ARTIYOR

Batı Şeria, son haftalarda İsrail ateşi tarafından çocuklar ve protestocular da dahil olmak üzere iki düzineden fazla Filistinlinin öldürüldüğü ölümcül şiddet olaylarında bir artış yaşadı. 

Geçen hafta İsrail askeri şefi, askerleri profesyonel düzenlemelere uymaya ve durumun karmaşıklığı ışığında “takdiriyle hareket etmeye” çağırdı.

İsrail 1967 savaşında Batı Şeria'yı ele geçirdi ve o zamandan bu yana yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı düzinelerce yerleşim yeri kurdu. Filistinliler devletlerinin bir parçası olarak Batı Şeria'da haklarını arıyor.

(Guardian)