Çevre sorunu, tüm dünyanın en öncelikli konuları arasında yer alıyor. Türkiye’de de günlerdir müsilaj sorunu gündemde. Deniz canlılarının yok olmasına neden olan müsilajın kendiliğinden oluşmadığı da bilinen bir gerçek. İnsan eli ile yıllar içinde denizde yaratılan kirliliğin neden olduğu müsilajın oluşmasına çarpıcı bir örnek ortaya çıktı.

AN BE AN KAYDEDİLDİ

Polemik Haber’in ulaştığı bilgi, belge ve görüntülere göre olayın geçtiği yer Arnavutköy Boğazköy. Burası, yılda 25 bin tonu aşkın demir çeliğin çıktığı bir fabrika. DTEL Demircioğlu Tel Fabrikası’nda (DTEL Demircioğlu Tel Sanayi ve Tic. AŞ) yaşanan skandal an be an kayıt altına alındı.

ZEHİRLİ ATIK DEREYE AKTI 

Çevre sakinlerini isyan ettiren görüntülerde, fabrikada çıkan zehirli kimyasal atık olduğu gibi dereye akıtılıyor. Hiçbir önlem alınmadan dereye akıtılan su çevredekilerin büyük tepkisine yol açmış durumda. Yine, fabrikada çıkan zehirli endüstriyel atıklar da atık toplama ve bertaraf etme entegre tesislerine gönderilmek yerine Arnavutköy Belediyesi’ne ait çöp toplama araçları ile toplanıyor.

O SU TARIMDA KULLANILIYOR

Bir bölge sakini “Burada doğaya ve insana büyük zarar veriliyor. Çevrede dolaşıp dereden su içen hayvanların zehirlenmesine neden olunuyor. Ayrıca bu bölgede çok sayıda aile küçük ölçekli sebze yetiştiriciliği yapıyor. Derenin suyu tarımsal sulama amacı ile kullanılıyor. Ancak gelin görün ki bu dereye zehirli kimyasal atıklar bırakılıyor” dedi.

İBB’DEN MÜHÜRLEME KARARI

Çevre Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü, İBB ve İSKİ’ye, fabrika ile ilgili şikâyet üstüne şikâyette bulunulduğu anlaşıldı. Yapılan şikâyetler üzerine İBB Avrupa Yakası Zabıta Şube Müdürlüğü ekipleri, iskânsız binada faaliyet gösterdiği belirtilen DTEL Demircioğlu Tel Fabrikası için 8 Haziran’da mühürleme kararı verdi.