Emekli bir engelli marangoz olan LisalaFolau, Tonga merkezli radyo istasyonu Broadcom FM'e, yüzerek Atata adasından diğer iki ıssız adadan geçerek toplamda yaklaşık 13 kilometre uzaklıktaki ana Tongatapu adasına ulaştığını söyledi.

‘SALONDAN DALGA GEÇTİ’

Röportajın bir dökümü, Facebook'ta radyo istasyonunun kıdemli bir editörü olan George Lavaka tarafından çevrildi ve paylaşıldı.Folau, Cumartesi günü tsunami konusunda uyarıldığında evini boyadığını söyleyerek, “Ağabeyim ve bir yeğenim yardımıma geldi, bu sefer dalga bizim salonumuzdan geçti, evin başka bir bölümüne taşındık ki daha büyük bir dalga, tahminimce bu dalga altı metreden az değildi” dedi. 

Folau, “Engelli olduğumu unutmayın. Düzgün yürüyemiyorum ve yapabildiğimde bir bebeğin benden daha hızlı yürüyebileceğine inanıyorum. Evin doğu tarafına saklandık, dalgalar batıdan geliyordu, biz de o dalgadan kurtulduk" diye ekledi. Kardeşi yardım istemek için koşarken yeğeniyle birlikte bir ağaca tırmandıklarını söyledi. Dalgalarda bir durgunluk olduğunda, aşağı indiler ama tam o sırada daha büyük bir dalga çarptı.

‘OĞLUMA BİLEREK SESLENMEDİM’

Tsunami-zede, “Dalga hemen altımızda karaya vurduğunda yeğenim Elisiva ve benim tutunacak hiçbir şeyimiz yoktu ve denize sürüklendik. Bu yaşandığında saat akşam 7'ydi. Denizde yüzdük, sadece birbirimize seslendik. Karanlıktı ve birbirimizi göremiyorduk. Çok geçmeden yeğenimin aramasını engelleyemedim ama oğlumun aradığını duyabiliyordum” dedi. 

Folau, o anda, kendisini kurtarmak için hayatını riske atmaktan korktuğu için oğluna cevap vermemeye karar verdiğini söyleyerek, “Gerçek şu ki hiçbir oğul babasını terk edemez. Ama benim için bir baba olarak sessizliğimi korudum, çünkü ona cevap verirsem atlayıp beni kurtarmaya çalışacaktı” dedi. 

Folau, bir ağaç gövdesine sarılırsa, ölürse ailesinin en azından cesedini bulabileceğini düşündüğünü söyledi.Folau, "Yüzdüm ve Toketoke adasının doğusunda karaya oturdum" dedi ve Pazar sabahı bir noktada Atata adasına giden bir polis devriye botu gördüğünü söyleyerek, “Ama tekne beni görmedi” dedi. Folau, akşam saat 21.00 civarında sendeleyerek Sopu'daki bir eve doğru gittiğini, sonunda katranla kapatılmış halka açık bir yolun sonuna geldiğini ve yoldan geçen bir araç tarafından alındığını ve sürücünün evine götürüldüğünü söyledi.

‘YÜZÜCÜLERİN BİLE SINIRLARI VAR’

Olimpik düzeyde bir yüzme yetkilisi olan ErikaRadewagen'e göre, Folau'nun hayatta kalma hikayesi etkileyici.Radewagen, “Felaket bir olaydan kaçtığı düşünüldüğünde, bu tür bir baskı altında, zihinsel olarak ve karanlıkta kaçmanın ek fiziksel baskısı ile kesinlikle şaşırtıcı.Çok deneyimli yüzücülerin bile fiziksel sınırları ve belirlenmiş parametreleri var, ancak onun yaptığını yapmak farklı bir zihniyet gerektiriyor. Bir tekneden düşmüş gibi değil, patlayan bir yanardağdan kaçıyordu, tsunami tarafından sürüklendi. Kül, enkaz, dalgalar ve yüzmesini çok daha zorlaştıracak diğer faktörler gibi daha fazla fiziksel engel var” dedi. (Guardian)