Madrid Barış Konferanslarıyla gündeme gelen Evsen Vakfı Başkanı Dr. Ali Evsen de yayın grubumuza yaptığı açıklamada “Şeyhülislam Allahşükür Paşazade hazretleri, bu gün Azerbaycan halkının talihiyle ilgili hem İslam âleminde hem de bütün dünyadaki içtima- siyasi süreçleri, küresel meselelerin halli için yakından takip ediyor ve bu aydınlık yolda Azerbaycan’ın ve Müslümanların haklarını korumak için var gücüyle çalışıyor. Allahşükür Paşazade kutlu İslam davasının ve İslam’ın nurlu yolunun gayretli önderi, rehberidir. Barışın, kardeşliğin, hoşgörünün sembol ismidir. Çıkmış olduğu bu aydınlık yolda, milyonlarca Müslüman’ı da peşinden sürüklemektedir. Yüce Allah’tan Şeyh hazretlerine uzun ömür can sağlığı diliyorum” dedi. 

PAŞAZADE KİMDİR? 

Şeyhülislam Allahşükür Paşazade, 26.08.1949 yılında Azerbaycan’ın Lenkeran vilayetine bağlı Cil köyünde dünyaya gelmiştir. Bir yandan resmi kurumlardaki öğrenimine devam ederken bir yandan da bölgedeki din âlimlerinden İslami eğitim almıştır. Küçük yaşlardan itibaren aynı anda hem dünyevi hem de dini ilimleri tahsil etmesi, onun parlak bir öğrenci olduğunun göstergesidir. Doğmuş olduğu dönemde S.S.C.B terkibinde yer alan Azerbaycan’da ve akabinde Özbekistan’da yüksek derecede İslami ilimleri tahsil edebilmesi de dikkate şayan bir hadisedir.

1968-1970 yılları arasında Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetine giderek Buhara’daki “Mir Arap” medresesinde dini ilimler tahsili alan Allahşükür Paşazade, 1971 yılında Taşkent’teki İmam El Buharî İslam Enstitüsü İlahiyat Fakültesine öğrenci olarak kabul edilmiş ve 1975 yılında bu kutsal ilim ocağından üstün başarıyla mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra tekrar Azerbaycan’a dönen Allahşükür Paşazade, 1975 yılında Kafkas Müslümanları İdaresi Genel Sekreter Yardımcılığına atanmış, burada bir süre görev yaptıktan sonra, 1978 yılında Bakü’deki Tazepir Mescidinin İmamlığına; ardından da Kafkas Müslümanları İdaresi Başkan Yardımcılığına seçilmiştir. 1980 yılında Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı seçilen Allahşükür Paşazade, bu görevle birlikte “Şeyhülislam” unvanı almıştır. 

Modern toplumlarda, geleneksel bazı dini ritüellerin dönüştürülmesi gerektiği düşüncesinden hareket eden ve aydın görüşlü bir din adamı olan Şeyhülislam Allahşükür Paşazade, İslam tarihinin en feci hadiselerinden biri olan ve Peygamber Efendimizin torunu Hazreti Hüseyin’in şehit edilmesine neden Kerbela Vakıasını anma törenlerinde icra edilen geleneksel “kan çıkarma” ayininin toplumun hayrına kan bağışı şekline dönüşmesini sağlayarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Malum olduğu üzere, Muharrem Ayının onuncu gününde insanlar Hazreti Hüseyin’in acısını paylaşmak ve o feci hadiseyi yâd etmek için başlarından ve bedenlerinden kan akıtıyorlardı.   Allahşükür Paşazade, Aşure günlerindeki sembolik “kan çıkarma ayininin” mahiyetinin korunması şartıyla, bu ayinin toplum yararına hayırlı bir işe dönüşmesini sağlayabilmiştir. Şeyhülislam Allahşükür Paşazade’nin girişimiyle Aşure günlerinde Azerbaycan’ın birçok mescit ve ziyaretgâhlarında İmam Hüseyin hatırasına “kan bağışı” kampanyalarına katılan Müslümanlar hem kutsal saydıkları insanlara saygısını göstermekte hem de hasta, özellikle lösemili hastalara yardım etmektedirler. Mahiyetinin korunmasıyla beraber, Azerbaycan’daki bu geleneksel ayinin şekil değiştirmesi, Allahşükür Paşazade sayesinde olmuştur.