Kuşadası’nda özgürlüğün ve asaletin simgesi, gökyüzünün efendileri olan olarak bilinen yırtıcı kuşlardan şahin, avcılar tarafından vuruldu. Duyarlı bir vatandaşın haber vermesiyle kanadı kırılmış şahini alan EKODOSD ekibi, derneğin gönüllü veterineri Nevzat Yıldızlı’ya ulaştırdı.

Çekilen röntgen filminde kanadının kırıldığı tespit edilen şahine platin takılarak ilk tedavisi uygulandı.  Şahin, EKODOSD derneğinde 1 gün gözetim altında tutularak, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne ulaştırıldı. Yaralı şahin Milli Parklar tarafından Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Kanat Ger Topluluğu'na teslim edilecek. Buradaki uzmanlar tarafından yaralı şahinin tedavisine devam edilecek ve iyileştikten sonra tekrar doğal yaşam alanına bırakılacak.

"DOĞA DÖNGÜSÜ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, özellikle şahin ve atmaca gibi yırtıcı kuşların, güvercinleri ve kümes hayvanlarını avladıkları gerekçesiyle bilinçsiz kişiler tarafından vurulduğunu söyledi. Sürücü, “Genellikle kırsal alanlarda görülen şahinlerin beslenme grubunu tarla faresi, kuşlar, tavşanlar, sürüngenler, amfibiler, böcekler gibi canlılar oluşturuyor. Doğal yaşam alanları küçüldükçe beslenmelerinde güçlük çekiyorlar. Çiftçilerin önemli sorunu olan fare gibi kemirgen zararlılarının sayısını kontrol altında tutarak çoğalmalarını önlediklerinden, doğal denge için çok önemli kuş türlerindendir” diyerek avcıların ve çiftçilerin yırtıcı kuşlara ateş etmemelerini istedi.