Araştırmacılar, atmosferik tabakanın kalınlığının 1980'lerden bu yana 400 metre daraldığını ve emisyonlarda büyük kesintiler olmaksızın 2080 yılına kadar yaklaşık bir kilometre daha inceleceğini keşfetti. 

Değişiklikler uydu işlemlerini, GPS navigasyon sistemini ve radyo iletişimini etkileme potansiyeline sahip.

‘İKLİM KRİZİ EKSENİMİZİ DEĞİŞTİRDİ’

Keşif, insanların gezegen üzerindeki derin etkisini gösteren en son keşif. Nisan ayında, bilim adamları, buzulların erimesi tüm dünyada ağırlığı yeniden dağıtırken, iklim krizinin Dünya'nın eksenini değiştirdiğini gösterdiler.

Stratosfer, Dünya yüzeyinin yaklaşık 20 km ila 60 km yukarısında uzanır. Aşağıda insanların yaşadığı troposfer var ve burada karbondioksit havayı ısıtıp genişletir. Bu, stratosferin alt sınırını yukarı iter. Ancak ek olarak, karbondioksit stratosfere girdiğinde aslında havayı soğutarak büzülmesine neden olur.

‘’ŞOK EDİCİ’’

İspanya Ourense'deki Vigo Üniversitesi'nden Juan Añel'e göre, küçülen stratosfer, iklim acil durumunun ve insanlığın şu anda uyguladığı gezegensel ölçekte etkinin keskin bir işaretidir.

Añel, "Şok edici. Bu, 60 kilometreye kadar atmosferle uğraştığımızı kanıtlıyor’’ dedi. Reading Üniversitesi'nden Paul Williams, “Bu çalışma, stratosfer daralmasının ilk gözlemsel kanıtını buldu ve sebebin aslında ozondan ziyade sera gazı emisyonlarımız olduğunu gösteriyor" dedi.

Bilim adamları, karbon emisyonları arttıkça troposferin de yükseldiğini biliyorlardı ve stratosferin küçüldüğünü varsaymışlardı. Ancak yeni çalışma, bunu gösteren ilk çalışma ve en azından uydu verilerinin ilk toplandığı 1980'lerden beri dünya çapında daralmakta olduğunu gösteriyor.

Environmental Research Letters dergisinde yayınlanan çalışma, sonuçlarına, atmosferde meydana gelen karmaşık kimyasal etkileşimleri içeren çoklu iklim modelleriyle birlikte 1980'lerden beri alınan küçük uydu gözlemleri setini kullanarak ulaştı.


(Guardian,Çeviri:polemikhaber)