Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ‘’Bu sıçrama, finansal krizden 10 yıl sonra yaşanan büyük toparlanmanın ardından ikinci olacak ve hükümetler hızlı hareket etmezse iklim umutlarını ulaşılamaz hale getirecek’’ şeklinde diye uyardı.

‘’ŞOK EDİCİ’’

IEA'nın icra direktörü ve enerji ve iklim konusunda dünyanın önde gelen otoritelerinden biri olan Fatih Birol, Guardian'a, “Bu şok edici ve çok rahatsız edici. Bir yandan, hükümetler bugün iklim değişikliğinin öncelikleri olduğunu söylüyorlar. Ancak öte yandan, tarihteki en büyük ikinci emisyon artışını görüyoruz. Gerçekten hayal kırıklığı yaratıyor" dedi.

YÜZDE 45 AZALTILMALI

Bilim insanları, dünya küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlayacaksa, bu on yılda emisyonların yüzde 45 oranında azaltılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Bu, 2020'lerin, atmosferdeki karbon seviyesinin tehlikeli seviyelerde ısınmadan kaçınmak için çok yükselmeden önce, dünyanın gidişatını değiştirdiği on yıl olması gerektiği anlamına geliyor.

Ancak Birol, Covid-19 krizinden kaynaklanan mevcut emisyonların ölçeğinin "başlangıç noktamızın kesinlikle iyi olmadığı" anlamına geldiğini söyledi.

‘’AYNI HATALARA GERİ DÖNDÜK’’

Birol, ülkeler ekonomilerini ucuz fosil yakıt enerjisiyle canlandırmaya çalıştıktan sonra 2010 yılında emisyonların yüzde 6'dan fazla arttığı mali krizle mevcut emisyon artışını karşılaştırdı.

Birol, "Aynı hataları tekrarlama yoluna geri döndük gibi görünüyor. Bu sefer 2010'dakinden daha fazla hayal kırıklığına uğradım" dedi.

Covid-19 salgınını takip eden tecritler nedeniyle emisyonlar geçen yıl küresel olarak yüzde 7'lik rekor bir düşüş gösterdi. Ancak yıl sonunda, bu oran artmaya başladı ve bazı alanlarda 2019 seviyelerini aşma yolunda ilerledi.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)