Malatya’da 9-10- mayıs gecesinde hava sıcaklığı eksilere inince ağaçların meyvelerini ve yapraklarını don vurdu. Malatya’daki Kuluncak, Hekimhan, Darende, Akçadağ ve Yazıhan ilçelerinde başta kayısı olmak üzere ceviz, dut ağaçları soğuktan etkilendi. Köylüler zararlarını ANKA Haber Ajansı’na anlattı.

Durdane Akkay (Basak Köyü): “Gelir kaynağımız yok. Emeklimiz yok. Köyün hepsi böyle oldu. Ne kayısımız kaldı. Ne cevizimiz kaldı. Yenilecek ağacımız kalmadı. Yetkililer yardımcı olsun, ne olur.”

Ziya Sekman (Kuluncak Karaçayır): “Dün meyveleri kış vurdu. Zaten bu bölgede kayısı zor oluyordu bu sene de daha zor oldu. Bir kışın vurdu bir de şimdi bu ayda vurdu. Belki masrafını kurtaracaktı ama bu durumla ne masrafını kurtarır. Tümüyle zarardayız. Sahipsiz bir çiftçiyiz. Ne sendikamız var. Ne başkanımız var. Ne devlet gelip gidiyor. Sigorta yapıyoruz. Sigortadan geliyorlar masrafını bile ödeyemeyecek bir para verip gidiyorlar. Ya da hiç vermiyorlar. Cevizleri görüyorsunuz. Dalları simsiyah.”

Ali Şekerci (Karaçayır Köyü): “Üç ton kayısı ve iki ton ceviz bekliyordum. 10 Mart (Mayıs) gecesinde kayısımı yakmış (don). Ağlayaraktan Ziraat Bankası’na gittim. ‘Niye ağlıyorsun’ dediler. Yahu ben emeğime acıyorum. Aç susuz bu derede yatıyorum. Hanımım yok. Çoluk çocuk yok, burada perişan oldum.”

Birsen Şahin (Kuluncak Karaçayır Köyü): “Köyde tek geçim kaynağımız kayısı. Kayısıları da 9-10 Mayıs’ta bu şekilde vurdu. Zararımızın devletimiz tarafından karşılanmasını istiyoruz. Borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz. Gübre ilaç mazot zaten desteklenmiyor bunlar. Bu bölgenin afet yeri kabul edilmesini istiyoruz.”

TÜM KÖY SEN’DEN ACİL DESTEK ÇAĞRISI                      

Yaşanan don ve rüzgâr olaylarından dolayı Tüm Üretici Köylüler Sendikası (TÜM KÖY-SEN) Malatya Şube Başkanı Ali Gürel yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“İlimiz genelinde tek geçim kaynağı durumunda olan kayısı yaşanan doğa olayları nedeniyle birçok bölgede ciddi zarara uğradı. Daha önce sıfırın altında 6-7 derecelerin yaşandığı günlerde çiçekleri açmış olan bölgelerde ciddi ürün kayıpları yaşanmıştı. Şimdi ise zaman zaman saatte 90 kilometreyi bulan rüzgârın etkisiyle özellikle Hekimhan, Darende, Kuluncak ve Akçadağ’ın yüksek kesimlerinde ciddi don etkisiyle yemeye dahi kayısı kalmamıştır. Üreticilerin ürün kaybından dolayı yaşadığı zararlar devlet tarafından karşılanmalı, ürün kaybı yaşanan bölgeler acilen afet kapsamına alınmalıdır.”

CHP’Lİ AĞBABA’DAN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, üreticilerin büyük kayıp yaşadığını belirterek konunun araştırılması ve üreticilerin zararlarının karşılanması amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi verdi. Ağbaba, 10 Mayıs gecesi Hekimhan, Kuluncak, Darende, Akçadağ ve Yazıhan’da, 11 Mayıs gecesi ise Doğanşehir ve Arguvan’ın bazı bölgelerinde zirai don yaşandığını belirterek, bazı bölgelerde zararın yüzde 80’lerin üzerinde olduğunu, afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti.