Okyanustaki oksijen seviyeleri düşerken ve su, atmosferdeki karbon dioksitin emilmesinden dolayı asitleşirken, fosil yakıtlardan dolayı oluşan ekstra ısı nedeniyle deniz suyunun sıcaklığı istikrarlı bir şekilde yükseliyor. 

Oksijenden tamamen yoksun okyanus sularının hacmi 1960'lardan bu yana dört katına çıktı ve bu durum okyanus ekosistemini tehdit ediyor. İstiridye, midye ve karides gibi suda yaşayan canlılar, deniz suyunun asitlenmesinden dolayı uygun şekilde kabuk oluşturamıyor.

DENİZ CANLILARIN YÜZDE 96’SI YOK OLMUŞTU

Science dergisinde yayınlanan yeni araştırmaya göre tüm bunlar, gezegenin "Dünya'nın geçmişindekilerle rekabet edebilecek bir kitlesel yok oluşa" sebep olabileceği anlamına geliyor. Araştırmacılar, yükselen ısı ve oksijen kaybının, yaklaşık 250 milyon yıl önce meydana gelen kitlesel yok olma olayını rahatsız edici bir şekilde hatırlattığını söyledi. "Büyük ölüm" olarak bilinen bu afet, gezegendeki deniz hayvanlarının yüzde 96'sının ölümüne yol açmıştı.

Araştırmanın yazarlarından biri olan Princeton Üniversitesi'nden İklim Bilimcisi Justin Penn, "Tür kaybının büyüklüğü bununla aynı seviyede olmasa bile, tür kaybının mekanizması aynı olabilir. Okyanuslardaki yaşamın geleceği, bugün sera gazları konusunda ne yapacağımıza bağlı” dedi. 

EN İYİ SENARYO BİLE VAHİM

Araştırmaya göre, dünya kontrolsüz bir şekilde gezegeni ısıtan gazları yaymaya devam ederse, durum gerçekten yıkıcı seviyelere ulaşılabilir. Bu, sıcaklıklar yükselmeye devam ettikçe okyanus yaşamını birkaç yüzyıl daha yeniden şekillendirecek yok oluşları tetikleyecektir.

Ancak daha iyi senaryolarda bile, dünya hala deniz yaşamının önemli bir bölümünü kaybetmeye hazır. Dünya hükümetlerinin mevcut iklim taahhütlerine göre olacak ısınmada, okyanuslardaki kabaca iki milyon türün yaklaşık yüzde 4'ü yok olacak.

İklim değişikliği tehdidi, aşırı avlanma ve kirlilik gibi su yaşamının karşılaştığı diğer büyük tehlikeleri artırıyor. Uluslararası Doğa Koruma Birliği verilerine dayanan çalışmada, deniz türlerinin yüzde 10 ila yüzde 15'i bu çeşitli tehditler nedeniyle halihazırda yok olma riskiyle karşı karşıya. (Guardian)