Karaciğer yağlanması hastalığına (NAFLD) obezite neden olabilir. İlerlemesi halinde siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirken, karaciğerdeki yüksek yağ seviyeleri de daha yüksek tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riski ile ilişkilidir.

İKİ KAT DAHA FAZLA

Sonuçları Avrupa Karaciğer Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen 2021 Uluslararası Karaciğer Kongresi'nde sunulacak olan araştırmada, İngiltere'de doğan ve 90'ların Çocukları adlı boylamsal bir çalışmaya katılan 2 bin 961 katılımcının karaciğer taramalarını inceledi. Katılımcıların çoğunluğu için, ebeveynlerinin vücut kitle indeksi (BMI) hakkında da bilgi mevcuttu.

Anne yaşı, hamilelikte sigara içme ve sosyal sınıf gibi faktörleri hesaba katan ekip, annelerde obezitenin, çocuklarının 24 yaşında karaciğer yağlanmasına sahip olma riskinin, normale kıyasla iki kattan biraz fazla ile ilişkili olduğunu buldu. 

‘’SUÇLU ANNELER DEĞİL’’

Ekip ayrıca obez babalarla ilişkili bir risk artışı buldu, ancak bu artış obez annelere göre daha azdı, bu da aile ortamının veya babanın sağlığının bir rol oynayabileceğini, ancak rahimde meydana gelen belirli bir etkinin olduğunu düşündürüyor.

Bristol Üniversitesi'nden Dr.KushalaAbeysekera, “Bunun için anneleri suçlamıyoruz” dedi. Bunun yerine, araştırmanın, zaten bilinen kalıtsal genetik risk faktörlerine ek olarak, obezojenik ortamın etkisinin nesiller boyunca aktarılabileceğini vurguladığını belirtti. Ekip, çalışmanın Avustralya'da 17 yaşındaki yavrulara bakıldığında benzer bir bağlantı bulan araştırmalara dayandığını belirtiyor.

Abeysekera, "Bunun kolay bir çözümü yok" diye ekledi. Ancak, insanların daha sağlıklı seçimler yapmasını kolaylaştırmak için sağlıksız gıdalardaki özel teklifleri azaltmak gibi alınabilecek önlemler olduğunu söyledi.

‘’DİĞER ARAŞTIRMALARLA UYUMLU’’

Southampton Üniversitesi'nde endokrinoloji ve metabolizma profesörü olan Chris Byrne, sonuçların fareler de dahil olmak üzere diğer araştırmalarla uyumlu olduğunu söyledi ve olası bir açıklama olarak, ‘’Hücrelerin mitokondri olarak bilinen güç merkezlerininsadece anneden miras kaldığı için olabilir’’ dedi. Ancak, görünen bağlantının arkasında olabilecek ortak ebeveyn çevresel faktörlerini tamamen dışlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu konusunda uyardı.

(Guardian)