Hem devlet hem de terörist şiddeti kapsayan keskin istatistik, raporun yazarlarını, şu anda taslak halindeki yerleşim alanlarında patlayıcı silahların kullanımına ilişkin uluslararası bir yasağı kabul etmeye davet etmelerini sağladı.

‘’ASKERİ HEDEFLER İÇİN TASARLANAN SİLAHLAR’’

Çalışmayı derleyen Silahlı Şiddete Karşı Eylem'in İcra Direktörü Iain Overton, elde edilen kanıtların askeri hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanmış füzeler ve bombaların sivillere verdiği zararı göstermede net olduğunu söyledi.

Araştırmacı, "Kasaba ve şehirlerde patlayıcı silahlar kullanıldığında siviller zarar görecek" dedi ve "Gazze'de bugün olduğu kadar Irak'ta ve ötesinde on yıl önce olduğu gibi bugün de doğru" olduğunu söyledi.

Çalışma, İngilizce medyada kaydedilen 123 ülkeden 29 bin olayın izlenmesine dayanıyor. 

Kaydedilen en kötü vahşet, El Shabaab terör örgütü tarafından Ekim 2017'de 828 kişiyi öldüren Somali'nin başkenti Mogadişu'da düzenlenen bir bombanın patlatılmasıydı.

RUSYA İSTEMİYOR

ABD, İngiltere, İsrail ve Fransa gibi diğer ülkeler bu konudaki çekincelerini ifade ederken, Suriye'deki gelişigüzel bombalama sırasında insani hukuku defalarca ihlal etmekle suçlanan Rusya buna katılmadı.

İnsan hakları grupları, taslak anlaşmanın güçlendirilmesini istiyor. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi taahhüdünün, kentsel olmayan alanlar için tasarlanmış askeri sınıf füzeler ve bombalarla sivillerin öldürülmesini veya yaralanmasını önlemek için kullanımlarını kısıtlamak istiyor.

EN ÇOK ETKİLENEN RUSYA

Silahlı Şiddete Karşı Eylem, Mayıs 2011'den bu yana, tüm bölgelerde patlayıcı silahlardan 357 bin 370 ölüm ve yaralanma kaydedildi; bunların yüzde 73'ü sivildi. 

Bu oran, nüfuslu bölgelerde yüzde 91'e yükselirken, diğer yerlerdeki sivil kayıpların payı yüzde 25 ile çok daha düşüktü.

En çok etkilenen ülke veya bölge, incelenen on yılın büyük bir bölümünde iç savaşla harap olan ve yüzde 84'ü sivil olan 92 bin 831 kayıpla Suriye idi. Şam hükümeti tarafından yönetilen devlet aktörleri, Suriye'deki her 10 can kaybından yedisini oluştururken, geri kalanların arkasında IŞİD ve diğer gruplar vardı.


(Guardian, Çeviri: Polemikhaber)