Yayınlanan bir rapora göre, 50 yaşın üzerindeki yaklaşık 200 kadının kafa derisini inceleyen Taylandlı araştırmacılar, yüzde 52,2'sinde bir miktar saç seyrelmesi olduğunu buldular. Düşük özgüven, katılımcıların yüzde 60'ında bulundu ve saç dökülmesinin şiddeti ile daha da düştü.

Bangkok'taki Chulalongkorn Üniversitesi'nden Dr. Sukanya Chaikittisilpa liderliğindeki araştırmacılar, hali hazırda bir menopoz kliniğinde görülen 178 kadını inceledi. Kadınların hormon düzeylerini ve genellikle kadın tipi saç dökülmesinin başladığı kafa derisinin ortasındaki saç yoğunluğunu ölçtüler.

Yorum için ulaşılamayan araştırmacılar, saç dökülmesi yaşayanların yüzde 73,2'sinde hafif, yüzde 22,6'sında orta düzeyde ve yüzde 4,3'ünde şiddetli saç dökülmesi olduğunu tespit etti. Yaşa ek olarak, vücut kitle indeksi, durumun yaygınlığının artması ve dökülmenin kötüleşmesi ile ilişkilendirildi.

‘KADINLAR HAZIR DEĞİL’

Menopoza giren kadınların saçlarının neden incelmeye başladığı tam olarak belli olmasa da, yeni araştırma östrojen seviyelerinin düşüklüğünü öne sürdü.Araştırmacılar, "Saç köklerinde östrojen reseptörleri var, bu da saç büyümesini etkileyebilecek menopozda östrojenin geri çekilmesiyle ilişkisine işaret ediyor" diye yazdı. 

Columbia Üniversitesi’nden Kadın Sağlığı Direktörü Dr. Mary Rosser, yaşlanan bir erkekte saç seyrelmesinin “normalleştirilmiş” olmasına rağmen, çok az kadının buna hazır olduğunu söyledi. Saç dökülmesi olan hastalarını bir dermatoloğa gönderen Rosser, “Anneler nadiren kızlarıyla menopoz semptomları hakkında konuşurlar, bu nedenle menopoza bağlı saç seyrelmesi birçok kişi için bir şok olabilir” dedi.

‘ÇARESİ VAR’

Dermatolog Dr. Emma Guttman, "Saç dökülmesinin birçok nedeni var ama umut verici olan şu ki, bazıları için tedaviler var" dedi. Guttman, demir, folik asit ve B vitamini gibi bazı besinlerin çok düşük olması durumunda kadınlarda saç dökülmesinin meydana gelebileceğini söyledi. Ayrıca, tiroit sorunları saçların incelmesine neden olabilir.

Guttman, kadınların zaten kaybettikleri saçları geri çıkaramasalar bile, B vitamini kompleksi enjeksiyonları, biyotin takviyeleri ve trombosit açısından zengin plazma enjeksiyonları gibi kalanları korumanın etkili yolları olduğunu söyledi. Guttman, "Saç dökülmesi benim için büyük bir sıkıntı, çünkü bir kadın olarak saçın kimlik için çok önemli olduğunu hissediyorum" diyen Guttman, herhangi bir tedaviyi denemeden önce bir tıp doktoruna danışmanın önemli olduğunu da sözlerine ekledi. (NBC News)