Siber casusluk ve bilgi savaşı, son zamanlardaki çatışmaların ayrılmaz bir parçası haline geldi ve çatışan güçler arasında düzenli olarak gerçekleşiyor. Bununla birlikte, hükümetler genellikle bu tür faaliyetlerin sorumluluğunu alenen üstlenmezler, çünkü bu onları hedeflenen ülkeye savaş ilan etme ve uluslararası toplumdan karşı saldırı ve yaptırımları kışkırtma konumuna getirebilir. Bu nedenle, Rusya'nın bu saldırıların arkasında kesinlikle olduğuna dair kanıt oluşturmak zor.

Siber saldırılar genellikle, herhangi bir devlet desteğini açıkça doğrulamadan siyasi gündemlerini haklı çıkaran milliyetçi motivasyonlara sahip hacker gruplarına atfedilir.

BENZER TAKTİKLER

Ocak ayında, Rusya'yı desteklediğine inanılan Belaruslu bilgisayar korsanları tarafından bir dizi saldırı oldu. Ukrayna bilgisayar sistemlerine karşı bir dizi kötü amaçlı yazılım saldırısı başlattılar ve birçok hükümet ve diğer web siteleri kışkırtıcı ve göz korkutucu mesajlarla tahrif edildi. Şubat ayının ortalarında, bu kez Ukrayna ordusunun web sitesini, bakanlık web sitelerini ve bazı büyük bankaları hedef alan, çevrimiçi ödemeleri ve bankacılık uygulamalarının kullanımını engelleyen başka bir siber saldırı turu oldu.

Bu son saldırılar, çoğunlukla, çok sayıda küçük bilgi paketinin birden çok kaynaktan web sitelerine ve sunuculara gönderildiği dağıtılmış hizmet reddi (DDOS) saldırılarıydı. Bu aşırı bilgi yüklemesi, hedeflenen sunucuların ve bilgisayar sistemlerinin bilgi istekleri yığını nedeniyle yavaşlamasına veya çökmesine neden olur. Rusya'nın bu siber saldırılara karıştığından şüpheleniliyor. Saldırılar, iletişim altyapılarına ve elektrik şebekelerine yönelik saldırılar da dahil olmak üzere, son yirmi yılda Ukrayna, Estonya ve Gürcistan'da Rusya'nın desteklediği iddia edilen benzer taktiklerin modelini takip ediyor.

PANDEMİNİN ETKİSİ BÜYÜK

Yukarıdaki gibi hibrit tehditler, Ukrayna'nın ve diğer ülkelerin bankacılık, ticari faaliyet ve hatta sağlık hizmetleri gibi önemli işlevler için bilgi sistemlerine ve internete artan bağımlılığı ile daha da kötüleşiyor. Bu geçiş, pandemi sırasında ve ayrıca vatandaşları interneti iş ve eğlence için eskisinden daha yoğun bir şekilde kullanmaya zorlayan karantinalar nedeniyle hızlandı. Pandemi sırasında uluslararası siber saldırılar da arttı.

Ukrayna'daki siber saldırıların seviyesi, bunların gelecekteki siyasi ve ulusal çatışmaların kaçınılmaz bir parçası olduğunu ve potansiyel olarak insanların yaşamlarını çok geniş kapsamlı bir şekilde etkileyebileceğini gösteriyor. Pandemi, daha küresel, hibrit bir yaşam ortamına geçişimizi hızlandırdı ve bu değişimle birlikte siber savaş, birkaç yıl öncesine göre daha da yaygın sorunlara neden oluyor. (The Conversation)