Sonuç, dünyadaki hastalık ve ölüm nedenlerine ilişkin en kapsamlı verileri üreten, Washington Üniversitesi'nde yürütülen bir proje olan Global Burden of Diseases çalışmasının yazarlarından geliyor.

‘MESAJIMIZ BASİT: GENÇLER İÇMESİN’

Küresel verilerin yeni bir analizinden sonra, gençlerin, alkol tüketiminden yaşlı yetişkinlere göre daha yüksek sağlık riskleriyle karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Lancet'te yayınlanan bulgular, alkol riskini coğrafi bölge, yaş, cinsiyet ve yıla göre bildiren ilk bulgulardır. Küresel alkol tüketimi önerilerinin, dünya çapında zararlı alkol tüketimi açısından en büyük risk altında olan 15-39 yaş arası erkekler için en katı kurallarla yaşa ve yere dayalı olması gerektiğini öne sürüyorlar.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sağlık ölçümleri bilimleri profesörü olan kıdemli yazar Dr. Emmanuela Gakidou, "Mesajımız basit: gençler içmemeli, ancak yaşlı insanlar çok az miktarda alkol kullanabilir. Genç yetişkinlerin içki içmekten kaçınacağını düşünmek gerçekçi olmasa da, herkesin kendi sağlığı hakkında bilinçli kararlar alabilmesi için en son kanıtları duyurmanın önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

204 ülkedeki içme alışkanlıkları analizine göre, 2020 yılında toplam 1.34 milyar insanın zararlı miktarlarda alkol tükettiği tahmin ediliyor. Lancet'te yayınlanan çalışma, zararlı miktarlarda içenlerin yüzde 59'unun 15-39 yaşları arasında olduğunu, yani alkolün sağlığa hiçbir faydası olmadığını ve alkol veya araba kazaları, intiharlar veya cinayetlerle ilgili yaralanmalar da dahil olmak üzere risk oluşturduğunu ortaya koydu. 

YAŞLILAR İÇİN KRİTİK SINIR

Altta yatan herhangi bir sağlık sorunu olmayan 40 yaş ve üstü yetişkinler için az miktarda alkol içmek, kalp hastalığı, felç ve diyabet riskini azaltmak gibi bazı olumlu tarafları var. Bu sebeple bilim insanları, 40 yaş üstü kişilerin çok az miktarda alkol almasını tavsiye ediyor. (Guardian)