Dünyanın önde gelen iklim bilimcilerinin hazırladığı bir taslak rapora göre, etkilerin çoğu insanın düşündüğünden çok daha yakın olacağı ve sera gazı emisyonları bir miktar kontrol altına alınsa bile önümüzdeki on yıllarda yaşamı temelden yeniden şekillendireceği öne sürüldü.

SİYASETÇİLERE SUNULACAK

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), bu yaz ve gelecek yıl aşamalı olarak yayınlanacak önemli bir rapor hazırlıyor. Raporun çoğu, Kasım ayında Glasgow'da gerçekleşen BM iklim görüşmeleri olan COP26'daki politika yapıcılar tarafından değerlendirilecek. 

Görünüşe göre bu yılın başlarından kalma IPCC raporunun bir taslağı AFP tarafından sızdırıldı. Taslak, iklim çöküşünden kurtulmanın imkansız hale gelebileceği bir dizi eşik konusunda uyarıda bulunuyor. 

BİRBİRİNİ TETİKLİYOR

Sıcaklıklar belirli bir seviyeye ulaştığında devrilme noktaları tetiklenir, bu sayede bir etki hızla geniş yankıları olan bir dizi ardışık olaya yol açar. Örneğin, artan sıcaklıklar Kuzey Kutbu’nda erimelere yol açtığından, donmayan toprak, daha fazla ısınmaya neden olan güçlü bir sera gazı olan metan gazı salıyor.

Diğer devrilme noktaları arasında, karbon emisyonları hızla azaltılsa bile tersine çevrilmesi neredeyse imkansız olabilecek ve deniz seviyelerini onlarca yıl boyunca feci bir şekilde yükseltecek olan kutup buz tabakalarının erimesi olasılığı yer alıyor. 

London School of Economics'tekiGrantham İklim Değişikliği ve Çevre Araştırma Enstitüsü'nün Politika ve İletişim Direktörü Bob Ward, “Bilim adamları, etkilerin durdurulamaz hale geldiği veya iklimde birkaç potansiyel bölgesel ve küresel eşik veya devrilme noktası belirlediler. Bunlar, nüfusun yerinden edilmesi ve çatışma gibi devasa sosyal ve ekonomik tepkiler yaratabilirler’’ dedi. 

EN CİDDİ RAPOR

IPCC'nin önceki çalışmaları, devrilme noktalarını hesaba katmadığı için eleştirildi. Yeni rapor, vücudun konuyla ilgili şimdiye kadarki en güçlü uyarılarını içerecek şekilde ayarlandı.

University College London'da küresel değişim bilimi profesörü olan Simon Lewis, “Tüm bilgiler bilimsel literatürden geldiği için IPCC raporundaki hiçbir şey sürpriz olmamalıdır. Ancak bir araya getirildiğinde, IPCC'nin verdiği net mesaj, giderek artan şiddetli sıcak hava dalgalarının, yangınların, sellerin ve kuraklıkların birçok ülke için korkunç etkilerle geldiğidir. Bunun da ötesinde, yüksek sıcaklıklar ve kuraklık nedeniyle Amazon yağmur ormanlarının bazı bölümlerinin yokolacağı gibi, genellikle devrilme noktaları olarak adlandırılan bazı geri dönüşü olmayan değişiklikler var. Bu devrilme noktaları, domino taşlarının devrilmesi gibi birbirine bağlanabilir” dedi. 

‘’TORUNLARIMIZI DAHA ÇOK ETKİLEYECEK’’

Oxford Üniversitesi'nde jeosistem bilimi profesörü olan Myles Allen, taslak rapor hakkında yorum yapmaktan kaçındı, ancak korkunç etkilerden kaçınmanın hala mümkün olduğunu vurguladı. Allen, "İnsanların 'biz zaten mahvolduk, neden uğraşalım ki?' mesajını almamaları önemli. Bu düzeltilebilir bir sorundur. İstersek küresel ısınmayı bir nesil içinde durdurabiliriz, bu da gelecekteki ısınmayı bu yüzyılda olduğundan daha fazla sınırlamamak anlamına gelir. Nasıl olduğunu da biliyoruz. Bu sadece onunla devam etme meselesi" dedi.

AFP'ye göre, IPCC taslağı en az 12 potansiyel devrilme noktasını detaylandırıyor. Raporda, "En kötüsü henüz gelmedi, çocuklarımızın ve torunlarımızın hayatlarını bizimkinden çok daha fazla etkileyecek" diyor.

(Guardian)