Dünya genelinde ilk kez uygulanacak olan yasak, 2024 yılından itibaren hayata geçebilir. Yeşil bir siyasi parti olan GroenLinks tarafından hazırlanan önerge, et sektöründen muhalefetle karşı karşıya kaldı ve bazıları bunun ifade özgürlüğünü engellediğini söylüyor.

‘SATIN ALMAYA TEŞVİK EDEMEYİZ’

Birleşmiş Milletler, metan dahil tüm insan yapımı sera gazlarının yüzde 14'ünden fazlasını besi hayvanlarının ürettiğini söylüyor. Önergeyi hazırlayan GroenLinks’den Meclis Üyesi Ziggy Klazes, Trouw gazetesine verdiği demeçte, "Et çevreye çok zararlıdır. İnsanlara bir iklim krizi olduğunu söyleyemeyiz ve onları bunun parçası olan ürünleri satın almaya teşvik edemeyiz" dedi. 

160 bin nüfuslu şehrin hükümeti, sürdürülebilir şekilde üretilen etin reklam yasağına dahil edilip edilmeyeceğine henüz karar verilmediğini söyledi. Öneri, Hristiyan Demokrat Mücadele Partisi milletvekilleri tarafından da desteklendi. 

TEPKİLER GECİKMEDİ

Diğer yandan, et endüstrisinden gelen tepki hızlı oldu. Et Sektörü Merkez Örgütü'nden bir sözcü, "Yetkililer, insanlara kendileri için en iyisinin ne olduğunu söylemekte çok ileri gidiyorlar" dedi. Sağcı BVNL Partisi bunu "girişimcilik özgürlüğünün kabul edilemez ihlali" olarak nitelendirdi ve "domuz çiftçileri için ölümcül olacağını" söyledi.

Haarlem şehrinin BVNL Partisi’nden Meclis Üyesi Joey Rademaker, "Reklamları politik olarak doğan güdülerden yasaklamak neredeyse diktatörcedir" dedi. Groningen Üniversitesi'nden Hukuk Profesörü Herman Bröring, yasağın ifade özgürlüğünü ihlal edebileceğini ve toptancıların dava açmasına neden olabileceğini söyledi. (BBC)