Orta menzilli balistik füzenin (IRBM) fırlatıldığı ilk olarak Güney Koreli ve Japon yetkililer tarafından bildirildi. Bu, Kuzey Kore'nin bu ay gerçekleştirdiği yedinci denemeydi ve 2017'den bu yana ilk kez bu boyutta nükleer yetenekli bir füze fırlatıldı.

‘ACİL GÖRÜŞMEMİZ GEREKİYOR’

ABD'li üst düzey bir yetkili Washington'da gazetecilere verdiği demeçte, ABD'nin Kuzey Kore'nin artan füze testlerinin nükleer silah ve kıtalararası balistik füzelerin (ICBM) devam eden testlerinin habercisi olabileceğinden endişeli. Yetkili, Pyongyang'ı ön koşul olmaksızın doğrudan görüşmelere katılmaya çağırırken, "Sadece dün yaptıkları değil, bunun bu ay oldukça önemli sayıda testin ardından gelmesi gerçeğidir" dedi.

Kuzey Kore diplomasiye açık olduğunu söyledi, ancak Washington'un önerileri, Güney Kore ve bölgedeki yaptırımlara ve ortak askeri tatbikatlara ve silah stoklarına verdiği destekle baltalanıyor. Kuzey Kore analistleri, testlerin, ister tavizler vererek, isterse de boyun eğme yoluyla olsun, silah programlarının küresel olarak kabulünü sağlamayı hedeflediğini söyledi. (Reuters)