Bağımsız Maden-İş Sendikası, Soma Kömürleri A.Ş.’den haklarını almayan somalı maden işçileri için 16 Şubat 2020 tarihinde Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) önünde eylem yapmıştı. Eylemde madencilerin sıkıntılarını “TKİ’yi mi işgal edelim, madenleri mi yakalım? Ne yapacağız? Ciddi bir sorun var, çözülsün” sözleriyle dile getiren Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Başaran Akarsu hakkında ‘Halkı Kin, Nefret ve Düşmanlığa Sürüklemek’ gerekçesiyle dava açılmıştı.

Davanın ilk duruşması Manisa Soma Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü. Davanın ardından tazminat mağduru Somalı madenciler eşliğinde Bağımsız Maden İş Sendikası Soma Adliye binasının önünde basın açıklaması yaptı.

“HAKSIZLIK, ADALETSİZLİK VE HUKUKSUZLUK YAPANLAR YARGILANSIN”

Soma Adliye binasının önünde basın açıklaması yapan madenciler adına konuşan Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, davanın Türkiye Maden İş Sendikası Genel Merkezi'’in şikayeti üzerine açıldığını belirterek, esas hedefin madencilerin birliğini bozmak olduğunu iddia etti.

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Çetin yaptığı açıklamada, “Soma’da 301 madenci arkadaşlarımızın katilleri, 3 bin 500 madenci arkadaşımızın tazminatlarını ödemeyen patronlar, tazminatlarını alamayan arkadaşlarımız adına protokol imzalayan sarı sendikanın yargılanması gerekirken maalesef hak ve hukuk mücadelesini veren bir arkadaşımız yargı karşısındadır. Biz madenci arkadaşlarımıza güvendik, inandık ve onların hakları için sonuna kadar mücadele edeceğimiz baştan söyledik. Bu zamana kadar kimseden korkmadık.  Madenci arkadaşlarımızı artık sarı sendikalara teslim etmeyeceğiz. Bütün madencilerimiz haklarını alana kadar korkmadan mücadelemizi devam ettireceğiz. Haksızlık, adaletsizlik ve hukuksuzluk yapanlar yargılansın. Bunlara sesi çıkmayanlar şimdi nerde? Kan emicilerden tek tek hesap soracağız.” ifadelerini kullandı.

“MADEN İŞÇİLERİNİN MÜCADELESİNE DARBE YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Bağımsız Maden İş Sendikası Avukatı Mürsel Ünder, Başaran Aksu hakkında halkı kin, nefret ve düşmanlığa sürüklediği iddiasıyla dava açıldığını ifade ederek, açılan davayı madencilerin birliğini bozmaya yönelik hareket olarak gördüklerini söyledi.

Avukat Mürsel Ünder duruşmanın 13 Nisan 2021 tarihine ertelendiğini belirterek, “Başaran Aksu’ya halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddiası üzerinden dava açıldı. Yapılmak istenen şey, Başaran Aksu’nun huzurunda maden işçilerinin mücadelesine yönelik bir darbe yapılmaya çalışılmaktadır. Mücadelesi suçmuş gibi bir ceza yaptırımı ile karşı karşıya bırakılmak istenmektedir. Sendikamızın ve madencilerin birliğini bozmaya yönelik bir hareket olarak görüyoruz. Mahkemede bunları ifade ettik. Bu zamana kadar yapılan mücadeleyi ve yapılan görüşmeleri görmeyin sadece iki cümleyi cımbızla çekip adliye de yargılamaya çalıştığınızda yargılanın kimler olduğunu ve verilmek istenilen mesajı biliyoruz. Biz özellikle adli makamların bu tür prim yapma çabalarına ortak olmaması gerektiğini ve bu tür yargılamalar yapıldığı zamanda bir an önce son verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu yargılamayı maden işçilerinin haklı ve meşru mücadelesine yönelik bir hareket olarak görüyoruz. Duruşma 13 Nisan 2021 tarihine ertelendi. Tanıklar dinlenecek, ifadeler alınacak.” dedi.

“MADENCİNİN HAKKINI BU PATRON, VAMPİR VE AKBABALARA BIRAKMAYACAĞIZ”

TKİ önünde yapılan eylemde kendisinin tazminat mağduru madencilerin sıkıntılarını dile getirdiğini ve eylemde yaptığı konuşmadan bazı cümlelerinin cımbızla çekilerek hakkında dava açıldığını ifade eden Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Başaran Akarsu, davanın amacının kendisi üzerinden madencilerin mücadelesini yıldırmak olduğunu iddia etti.

Açılan davayı protesto ettiklerini söyleyen Başaran Aksu, sözlerine şöyle devam etti; “Kararlı bir şekilde madencinin hakkını bu patron, vampir ve akbabalara bırakmayacağız. Madencinin kopan bacağının, çıkan gözünün ve çürüyen ciğerinin diyetini patronlara bırakmayacağız. Yapılan yargılama bunlarla ilgili yapılan bir yargılamadır. Bu benzer sözlerle ilgili yapılan bir yargılamadır. TKİ önünde konuştuğumuz sözlere dair bir yargılamadır. Emniyetin bir sorumsuzluğudur. Ben Soma meydanında belki bin kez konuştum. Benzer cümleleri kurdum. Bunların önemli bir kısmı kayıt altına alındı. Eğer öyle bir suç varsa hepsiyle ilgili dava açsınlar. Bu sarı sendikanın ve maden patronlarının madencilerin hak arama mücadelesini kriminalleştirme çabasıdır. Bunu protesto ediyoruz. Hukukun bu kadar absürt, gereksiz ve saçma sapan hikayelerle mağdur edilmesini, yorulmasını doğru bulmuyoruz. Biz mücadelemizi her koşulda söylemeye devam edeceğiz"

“İŞÇİLERİN ÖFKESİNİ DİLE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Başaran Akarsu açıklamasında son olarak, her platformda işçilerin sıkıntılarını dile getirmeye devam edeceklerinin altını çizerek, “Türkiye’de patronlar işçilerin kıdemlerinin ve tazminatlarının üstüne çöküyorlar. 13 yıldır Uzer işçileri demir kapıda direniyor. Patronun anası ve babası boğazda yalıda yatıyor. 2 bin tane Atlas Jet işçisi 14 aydır tazminatlarını alamıyor. Patronun ikiz kardeşi Kültür ve Turizm Bakanı. Bimeks işçileri 5 yıldır direniyor, tazminatlarını alamıyor. Patronlarının bir tanesi Boğaziçi Üniversitesi’nde Hoca. Eski sermaye kurulu piyasası kurulu başkanı. Bu adamlar saygın hayatlarına devam ediyor. İşçilerin hakları ve kıdemleri gasp ediliyor. Böyle bir ülkede yaşıyoruz. İşçiler buna itiraz ediyor. İşçilerin öfkeyle dile getirdikleri talepleri bizde öfkeyle dile getirmeye devam edeceğiz. Türkiye’nin her noktası ve köşesinde her türlü gücün karşısında sesimizi yükseltemeye devam edeceğiz. Bu bizim tarihsen görevimizdir. Biz işçi sınıfının evladıyız. Patronun elini ve eteğini öpenlerin karşısında cesaretle duracağız. Onlara bunun hesabını sormaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.