Sokak hayvanlarına saldırıları artıracağı düşüncesiyle hayvan dernekleri, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar tarafından tepki çeken ve sokak köpeklerinin yaşadığı yerleri haritada gösteren Havrita uygulamasına Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin 22 Ağustos 2022 tarih ve 2022/10058 sayılı kararı ile erişim engeli getirildi.

Kişilik hakları ihlali gerekçesiyle verilen erişim engelleme kararı, internet servis sağlayıcıları tarafından uygulanmaya başladı.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILMIŞTI

Dünyanın en büyük imza kampanyası projesi olan Change.org'da hayvanseverler, "havrita.com adlı harita üzerinden, hayvanların yaşam alanları fişleniyor. Bu harita açıldığından beri, zehirlemeler, kurşuna dizmeler, ölü köpekleri ağaçlara asmalar gibi çeşitli işkencelerle hayvanlar katledildi. Haritanın, hayvanları hedef göstermek dışında hiçbir toplumsal faydası bulunmuyor. Her önüne gelen, hiçbir kontrol mekanizması olmadan böyle fişleme haritaları açabilecek mi?" açıklaması yaparak sitenin kapatılması için imza kampanyası başlattı. Sosyal medya platformu Twitter’da da köpeklerin katledilği, işkence edildiği görüntülerin paylaşılmasının ardından #HavritaKapatılsın etiketi kısa sürede TT listesinde üst sıralara yerleşti. Etikete hayvan hakları örgütleri, hayvan hakları aktivistleri, hayvanseverler ve çok sayıda ünlü isimden destek geldi.