Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görev yapan Dr. Barış Işık hakkında 2018 yılında sendikasının çağrısıyla belediye başkanı, baro temsilcileri ve sendika yöneticilerinin de aralarında bulunduğu basın açıklamasına katıldığı için üniversite yönetimi tarafından soruşturma açıldı. 

Soruşturmada Işık, “Eskişehir’de bir siyasetçinin veya basın mensubunun sahip olmadığı bir kudrete erişmiş, adeta kilit bir siyasi figür, Masonik- FETÖ’cü- Marksist Cephe gibi bir yapıya üye” suçlamasıyla karşılaştı.

Işık, hakkında açılan soruşturmada ifadesi bile alınmadan görevine son verildi. 

Işık'ın dava açması üzerine Eskişehir 1. İdare Mahkemesi fakülte yönetim kurulu kararı, dekanın önerisi ve rektör onayı süreci izlenmediği için yetkisizlik kararı verdi. Bunun üzerine Dekan Vekili Prof. Dr. Recai Dönmez başkanlığında toplanan Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yönetim Kurulu tekrardan görev süresinin uzatılmamasına karar vererek, mahkemenin gösterdiği usule göre Işık’ın yeniden görev süresinin uzatılmamasına karar verdi.

İdari soruşturmanın ardından üniversitenin, Işık hakkında bulunduğu suç duyurusu için ise savcılık kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi. Savcılık kararında “terör örgütüyle iltisaklı ve irtibatlı olduğuna dair herhangi bir tespit ve delil olmadığı” ifade edildi.

Işık, “Tüm bu hukuka aykırı sürecin sonunda hukuk dışı ifadelerle, sürecin devam ettirilmesi, bilim ve hukuk adına üzüntü verici. Hukuk devletiyiz, bilime ve akademiye değer veriyoruz diyorsak bu kadar mesnetsiz iddialarla süreç devam etmemeli” dedi. (ANKA)