Meksika, İsrail'in, ülkenin en kötü insan hakları trajedilerinden birine ilişkin soruşturmada ciddi usulsüzlük iddiaları nedeniyle Suç Soruşturma Dairesi Başkanı Tomás Zerón'u tutuklamasını istiyor.

‘50 MİLYON DOLARI ZİMMETİNE GEÇİRDİ’ İDDİASI

López Obrador gazetecilere verdiği demeçte, "İsrail hükümetinin insan haklarına saygılı davrandığını umuyorum, çünkü bu kamu görevlisinin iadesi, diğer şeylerin yanı sıra işkence eylemleri nedeniyle talep ediliyor" dedi.

Ocak ayında Meksika, Zerón'un İsrail'de sığınma hakkı elde etmeye çalıştığını ve iade çabalarını karmaşık hale getirdiğini söyledi. Zerón, adam kaçırmak, şüphelilere işkence etmek, kanıtları manipüle etmek ve yaklaşık 50 milyon dolarlık kamu fonunu zimmetine geçirmekle suçlanıyor.

ÖĞRENCİLER UYUŞTURUCU TACİRLERİNE VERİLDİ

López Obrador, İsrail'in Meksika'ya, bazı raporların öne sürdüğü gibi Latin Amerika ülkesinin İsrail-Filistin ihtilafı konusundaki tutumu nedeniyle iade sürecini durdurmadığına dair güvence verdiğini söyledi. Öğrencilerin ortadan kaybolması Meksika'yı şok etti ve dönemin Cumhurbaşkanı Enrique Peña Nieto'nun hükümetine karşı kitlesel protestolara yol açtı.

Öğrenciler Eylül 2014'te bir protesto gösterisine gitmek için beş otobüse el koymuş, ancak güneydeki Guerrero eyaletindeki Iguala şehrinde rüşvetçi polis tarafından durdurulmuş ve bir uyuşturucu karteline teslim edilmişti. Savcılar başlangıçta kartelin öğrencileri rakip bir çetenin üyeleri sandığını ve cesetlerini bir çöplükte yakmadan ve kalıntılarını nehre atmadan önce onları öldürdüğünü söyledi.


(Guardian)