Yeni araştırmalara göre günümüz elmaları daha büyük, daha az asidik ve acı. Popüler meyvenin nasıl evrimleştiğini keşfetmeyi umarak araştırmacılar tarafından 10 elma özelliği incelendi.

Kanada'daki Dalhousie Üniversitesi'nden Sean Myles ve ekibi, eski yadigâr türleri ve Kazakistan ormanlarından gelen yabani elmalar da dahil olmak üzere binden fazla elma çeşidine sahip bir meyve bahçesi olan Kanada'nın Elma Biyoçeşitlilik Koleksiyonu'ndan yararlandı.

7 BİN YILLIK GEÇMİŞ

PLoS ONE akademik dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarları, "Tarihsel kayıtları kullanarak, son 200 yılda elma yetiştiriciliğinin, daha yüksek çözünür katılara sahip, daha az acı olan ve depolama sırasında daha az yumuşayan elmalara doğru bir eğilimle sonuçlandığını bulduk” şeklinde kaydetti.

Çalışmada, "Sonuçlarımız, elmanın evcilleştirilmesinden bu yana meydana gelen önemli değişiklikleri nicelleştiriyor ve elma yetiştiriciliğinin, ekili elmanın yabani ata türlerinden ayrılmaya devam etmesine yol açtığına dair kanıt sağlıyor. Çalışmamız, ekili ve yabani elmaların özellik olarak ayrıldığını ve yüzlerce yıllık elma gelişiminin, bugün ekili elmalar arasında gözlemlediğimiz meyve çeşitliliğini şekillendirdiğini gösteriyor. Yabani elmalar, elmanın iyileştirilmesine yardımcı olabilecek potansiyel olarak değerli genetik materyal havuzları sunar" diye eklendi.

Elmalar, dünyada en çok üretilen mahsullerden biridir ve ekimi en az 7 bin yıl öncesine dayanmaktadır. (Sky News)