Meteorologlar tarafından "canavarca" olarak tanımlanan şiddetli yağışlar, hafta sonu Hindistan'ın finans başkentine zarar vererek kitlesel yıkıma neden oldu. 

Ulusal Afet Müdahale Gücü'ne (NDRF) göre Chembur'un doğu banliyösünde, gece bir duvarın çökmesi, insanlar uyurken evleri saran ve en az 21 kişinin ölümüne neden olan bir toprak kaymasına yol açtı.

ŞEHİR SUSUZ KALDI

Şehrin kuzey doğusundaki Vikhroli banliyösünde de toprak kaymasının birkaç eviyerinden oynatması sonucu en az 10 kişi öldü ve şehirdeki üç kişi de ayrı olaylarda öldü.Yağmur ayrıca bir su arıtma tesisini de bastı ve şehrin bir kısmı susuz kaldı. Mumbai sakinlerine musluk sularını kaynatmadan içmemeleri gerektiği söylendi. 

Önümüzdeki beş gün için öngörülen yoğun yağışla birlikte, şehir daha fazla can kaybı için kendini hazırlıyor.

Kıyı kenti Mumbai, musondan her yıl kötü bir şekilde etkilenir ve her yıl sel felaketi yaşar, ancak iklim değişikliği nedeniyle değişen yağmur düzenlerinin daha da aşırı sel ve hasara yol açmasından korkulmaktadır. Son yıllarda, muson, aşırı nüfuslu şehirdeki kanalizasyon ve altyapıyı boğma olasılığı daha yüksek olan aşırı yağış patlamasıyla parçalanan uzun kurak dönemlere doğru kaydı.

TAHMİN EDİLEMİYOR

Eyaletin Çevre Bakanı Aadtiya Thackeray, “İklim değişikliği hakkında konuşuyorduk ve yaşanıyor” dedi. Mevcut muson modelleme sistemleri bu tür şiddetli sağanak yağışları tahmin etmekte zorlanıyor, yani insanlara olası sel veya toprak kaymaları konusunda önceden uyarı vermek daha zor. 

(Guardian)