Oksijen üretimi, ekmek kızartma makinesi büyüklüğündeki Moxie isimli bir alet tarafından gerçekleştirildi. 

5 gram oksijen üreten aletin oksijeni, Mars'ta bulunan bir astronotun yaklaşık 10 dakika boyunca nefes alması gereken miktara eşdeğer.

NASA’nın planı, gelecekteki Mars’a gidecek kişiler için gerekecek olan tüm oksijeni Dünya’dan Mars’a taşımaya çalışmak yerine bunu Kızıl Gezegen’de üretmesi. 

Oksijen ayrıca, bir roketi iten kimyanın ayrılmaz bir parçasıdır. İtme, basit oksijen olabilen bir oksitleyicinin varlığında bir yakıtın yakılmasıyla elde ediliyor.

SADECE YÜZDE 0.13

Mars'ın atmosferine yüzde 96 konsantrasyonda karbondioksit hakim. 

Oksijen, Dünya atmosferindeki yüzde 21'e kıyasla yalnızca yüzde 0.13'tür. Moxie, bir karbon atomu ve iki oksijen atomundan oluşan CO₂ moleküllerinden oksijen atomlarını çıkarabilir. 

Atık ürün, Mars atmosferine salınan karbon monoksittir. Beklenti, saatte 10 grama kadar O₂ üretebilmesi.

‘’KARADAN UZAKLAŞMAYA YARDIMCI OLACAK’’

NASA’nın Uzay Teknolojisi Misyon Müdürlüğü bünyesindeki teknoloji gösterileri direktörü Trudy Kortes, "Moxie, başka bir gezegende oksijen üreten yalnızca ilk araç değil, aynı zamanda yerinde kaynak kullanımı olarak da bilinen başka bir dünyanın çevresinin unsurlarını kullanarak gelecekteki görevlerin 'karadan uzaklaşmasına' yardımcı olacak türünün ilk teknolojisidir" dedi.

(BBC, Çeviri: polemikhaber)