Dimorphos isimli asteroit, insanlık için herhangi bir tehdit oluşturmuyor. DART olarak adlandırılan çift asteroit yönlendirme testi, bir deneydir ve asteroitlerin Dünya ile çarpışma rotasında bulunursa saptırılıp saptırılamayacağını değerlendiren ilk görevdir.

‘KOZMİK BİLARDO’

Queen's University Belfast'taki DART araştırma ekibinin bir astronomu ve üyesi olan Prof. Alan Fitzsimmons, “Bu çok karmaşık bir kozmik bilardo oyunu. Yapmak istediğimiz şey, asteroidi hareket ettirmek için elimizden gelecek kadar enerji kullanmak" dedi. 

Teleskoplar sürekli gökyüzünü tararken, bilim insanları bir asteroidin büyük bir tehdit oluşturup oluşturmayacağını biraz görmeyi umuyorlar. Warwick Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Catriona McDonald, "Uzağı yeterince önceden görebilir ve bir asteroidin bir sorun olabileceğini bilirsek, onu yoldan çıkarmak, Hollywood'un onu havaya uçurma fikrinden çok daha güvenli olacaktır" dedi. 

DART görevi, geçen yıl Kasım ayında Vandenberg uzay üssünden başlatıldı. Pazartesi gecesi, yapılacak kontrollerin ardından görev başlatılacak. Çarpışma, Salı günü öğleden sonra gerçekleşecek. 

AMAN DİKKAT

Gök cisimlerinin hareketiyle oynarken biraz dikkatli olmakta fayda var. DART görevi, yanlışlıkla Dimorphos'u Dünya ile çarpışma rotasına sokmayacak şekilde planlandı. 160 metre genişliğindeki kaya, Didymos adlı ikinci, daha büyük bir asteroidin yörüngesinde dönüyor. DART çarpıştığında, darbe bir enkaz bulutu oluşturmaktan ve Dimorphos'u yavaşlatmaktan ve daha büyük gövde etrafındaki yörüngesine birkaç dakika eklemekten başka bir şey yapmayacak. 

Edinburgh Üniversitesi'ndeki DART misyonunun bilim ekibinin bir astronomu ve üyesi olan Prof. Colin Snodgrass, “Bunda herhangi bir tehlike yok. Biz sadece daha büyük asteroit etrafındaki yörüngesini değiştiriyoruz, güneş etrafındaki yörüngesini değiştirmiyoruz. Dünya'ya doğru gelemez" dedi. (Guardian)