50'den fazla uluslararası bilim insanı ve vahşi yaşam uzmanının "tamamen kabul edilemez" olarak kınamasına rağmen, minke türündeki balinalarını yakalama ve altı saatlik ses testlerini gerçekleştirme planları devam ediyor.

BALİNALARA ELEKTROT TAKILACAK

Norveç Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından onaylanan planlara göre, bir veya iki mevsim boyunca, Kuzey Norveç'in Lofoten bölgesindeki Vestvågøy adası açıklarında, hayvanların her yıl geçtiği bir boğazda bir düzine yavru minke balina yakalanacak.

Balinalar yakalandıktan sonra altı saate kadar iki sal arasında tutulacak ve beyinlerinin değişen okyanus gürültüsü frekanslarına nasıl tepki verdiğini incelemek için derilerinin altına elektrotlar takılacak. 

Hayvanlar daha sonra tekrar denize bırakılacak.

Deneylerin 15 Mayıs-22 Haziran tarihleri arasında ve gelecek yıl yeniden yapılması gerekiyordu, ancak kötü hava koşulları nedeniyle ertelendi.

ABD FİNANSE EDİYOR

ABD Donanması tarafından finanse edilen çalışmayı yürüten Norveç Savunma Araştırma Kurumu'ndan araştırmacılar, bunun balinaların gürültü seviyesi toleransını ölçeceğini, petrol ve gaz aramalarından kaynaklanan gürültüden nasıl etkilendiklerinin anlaşılmasını artıracağını savunuyorlar.

Ancak dünyanın dört bir yanından 50 bilim insanı, veteriner ve vahşi yaşam grubu, bu testin balinalarda yaralanmaya, strese ve hatta ölüme neden olabileceğini iddia ederek ve deneylerin rafa kaldırılması çağrısında bulunarak planları kınamak için bir endişe bildirisi imzaladı. 

“Zalim” planların durdurulması için bir dilekçe de 59 binden fazla imza topladı. 

Yaban hayatıyla ilgili hayır kurumu Whale and Dolphin Conservation (WDC) tarafından Norveç Başbakanı Erna Solberg'e yazılan bir mektupta uzmanlar, “koruma, bilimsel ve hayvan refahı açısından tamamen kabul edilemez” temelinde denemelerin iptal edilmesi çağrısında bulundular. 

İmzacılar arasında Norveç, Kanada, Peru, Avustralya ve Birleşik Krallık'tan akademisyenlerin yanı sıra denizcilik örgütleri Orca ve İskoçya'daki Hebridean Whale and Dolphin Trust yer alıyor.


(Guardian)