Kuzeyde bulunan diğer ülkeler arasında İskandinavya, Estonya, Litvanya, Rusya, Alaska ve Kanada'nın bazı kısımlarını alarak kuzey yarımküreyi çevreleyen devasa bir iğne yapraklı ormanlar dizisidir.

YENİDEN BÜYÜMESİ 100 YIL SÜRÜYOR

Bu bölgelerdeki orman yangınları özellikle önemlidir, çünkü bunlar toprağın derinliklerinde gömülü karbonun salınmasına ve ağaçların kendilerinin kaybolmasına neden olabilir. ayrıca, bu tarz ormanlardaki ağaçların yeniden büyümesi bir yüzyıl kadar sürer.

Bir girişim olan Global Forest Watch tarafından yayınlanan araştırmaya göre, son 20 yılda yangın nedeniyle tüm ağaç örtüsü kaybının yaklaşık yüzde 70'i kuzey ormanlarında gerçekleşti ve 2001 ila 2021 döneminde yaklaşık 80 milyon hektar kaybedildi. Rusya, 2001'den bu yana yaklaşık 53 milyon hektar ağaç örtüsünü yangın nedeniyle kaybetti, bu yaklaşık Fransa büyüklüğünde bir alan. Kanada aynı dönemde yangın nedeniyle yaklaşık 27 milyon hektar kaybetti.

‘KARBON KAYNAĞINA DÖNÜŞEBİLİRLER’

Çalışmanın yazarlarından James MacCarthy, “Bu çok endişe verici. Bu bulgular dünyaya bir uyanış çağrısı olmalıdır. Ormanlar, iklim değişikliğine karşı en iyi savunma hattımızdır ve öncelik listemizin başında yer almalıdır. Bu ormanlar karbon yutağı olmaktan atmosferdeki karbon kaynağı olmaya gidebilir" dedi.

Orman yangınlarının yaygın olarak ılıman bölgelerde olduğu düşünülüyor, ancak daha soğuk olan kuzey bölgeleri hızla ısınıyor ve kuruyor, bu da ormanları alev almaya daha yatkın hale getiriyor. Isı dalgaları son yıllarda kuzey Kanada ve Sibirya'yı vurdu ve Kuzey Kutbu gezegenin geri kalanından çok daha hızlı ısındı.

Kuzeydeki orman yangınlarının yaklaşık üçte bir ila yüzde 40'ının doğal olarak yıldırım çarpmasıyla başladığı düşünülüyor, ancak diğer önde gelen yangın kaynağı insanlar. Çiftçiler tarafından tarım nedeniyle başlatılan yangınlar, özellikle kontrollerin az olduğu Rusya'da hızla ormanlara yayılabiliyor. Yangınlar, dünya çapında ağaç örtüsü kaybının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor ve geri kalanın çoğu, tarım ve tomruk için ormansızlaşma tarafından karşılanıyor. Ancak yangın nedeniyle kaybedilen orman miktarı artıyor ve 2021'deki ağaç örtüsü kaybının yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor. (Guardian)