Araştırmacılar, tek kullanımlık poşetler, plastik şişeler, gıda kapları ve gıda ambalajlarının denizleri kirleten en yaygın dört madde olduğunu ve insan yapımı atıkların neredeyse yarısını oluşturduğunu buldu. 

Plastik kapaklar ve olta takımları da dahil olmak üzere sadece 10 plastik ürün, yaygın kullanımları ve son derece yavaş bozulmaları nedeniyle çöpün dörtte üçünü oluşturuyor.Analiz, parçalar ve mikro plastikler hariç, 3 santimetreden büyük ve tanımlanabilir öğeleri içeriyor. 

Araştırma, Nature Sustainability dergisinde yayınlandı ve BBVA Vakfı ve İspanya Bilim Bakanlığı tarafından finanse edildi. 

‘KAYNAĞI BELİRLEMEK ÇÖZÜME YAKLAŞTIRIYOR’

Bilim adamları, okyanus plastiğinin ana kaynaklarını belirlemenin, kaynağında çöp akışını durdurmak için nerede eyleme geçilmesi gerektiğini netleştirdiğini söyledi. Bazı yaygın atılabilir ürünlerin yasaklanması ve üreticilerin daha fazla sorumluluk almaları için çağrıda bulundular.

Araştırmacılar, Avrupa'da plastik pipetler ve pamuklu çubuklar üzerinde harekete geçilmesinin memnuniyetle karşılandığını, ancak çok daha yaygın çöp türleriyle uğraşmaktan dikkati dağıtma riskini taşıdığını söyledi. Araştırmanın sonuçları, gezegendeki 36 veri tabanından 12 milyon veri noktasının dikkatli bir şekilde birleştirilmesine dayanıyor.

Cádiz Üniversitesi'ndenCarmenMorales-Caselles, "Plastiğin çöpün yüzde 80'i olmasına şaşırmadık, ancak yalnızca McDonald's çöpü değil, su şişeleri, Coca-Cola gibi içecek şişeleri ve teneke kutular gibi paket servis ürünlerinin yüksek oranı bizi şaşırttı" dedi ve "Bu bilgi, politikacıları okyanusa akan deniz çöpü musluğunu sadece temizlemek yerine kapatmaya çalışmak için gerçekten harekete geçmelerini kolaylaştıracak" diye ekledi.

YARISI BALIKÇILIK MALZEMELERİ

En yüksek çöp konsantrasyonu kıyı şeridinde ve kıyılara yakın deniz tabanlarında bulundu. Bilim adamları, rüzgar ve dalgaların sürekli olarak çöpleri yakındaki deniz tabanında biriktiği kıyılara süpürdüğünü söyledi. Halatlar ve ağlar gibi balıkçılık malzemeleri, yalnızca toplam çöpün yaklaşık yarısını oluşturdukları açık okyanuslarda önemliydi.

EN ÇOK KİRLETEN TÜRKİYE 

Aynı dergideki ikinci bir çalışma, Avrupa'daki 42 nehirden okyanusa giren çöpleri inceledi. Türkiye, İtalya ve İngiltere'nin yüzen deniz çöpüne en çok katkıda bulunan üç ülke olduğunu tespit etti.

İkinci çalışmayı yöneten Cádiz Üniversitesi'nden Daniel González-Fernández, "Azaltma önlemleri nehir ağzında temizlik yapmak anlamına gelemez. Çöpü kaynağında durdurmalısınız ki plastik çevreye bile girmesin" dedi. 

‘DEVLETLER YASAKLASIN’

Araştırmacılar, en iyi seçenek olarak tek kullanımlık poşetler gibi kaçınılabilir plastik eşyaların yasaklanmasını önerdiler. Gerekli görülen ürünler için, üreticilerin ürünlerin toplanması ve güvenli bir şekilde imha edilmesi konusunda daha fazla sorumluluk almaları gerektiğini ve depozito iade planlarını desteklediklerini söylediler.

Greenpeace İngiltere'deki plastik kampanyacısı Nina Schrank, "Bu kapsamlı çalışma, plastik kirliliğiyle yüzleşmenin en iyi yolunun hükümetlerin tek kullanımlık plastik ambalajları ciddi şekilde kısıtlaması olduğu sonucuna varıyor" dedi ve "Bu inkar edilemez görünüyor. Şu anda ürettiğimiz atık plastik miktarını asla geri dönüştürmeyeceğiz” diye ekledi. 

(Guardian)