Pakistan'ın üç hafta içinde normal muson yağışlarının yüzde 60'ından fazlasına maruz kalması nedeniyle Temmuz ayından bu yana yaklaşık 1 milyon kişi şiddetli yağış, ani sel ve toprak kaymalarından etkilendi.

Belucistan, Hayber Pakhtunkhwa ve Sindh eyaletleri en kötü etkilenenler olurken, Pakistan genelinde Cuma gününe kadar şiddetli yağış bekleniyor. Pakistan'ın en büyük kentine iki gün boyunca aralıksız yağan yağmurlar Salı günü Karaçi'de en az bir kişinin ölümüne neden oldu. Karaçi'de Temmuz ayından bu yana şiddetli yağışlar nedeniyle 40'tan fazla kişi hayatını kaybetti. Ülke genelinde 570'den fazla okul yıkıldı ve kolera vakaları bildirildi.

Pakistan'ın en büyük ve en yoksul eyaleti olan Belucistan'da son 30 yılın en büyük sel felaketi yaşanırken, yaklaşık 200 kişi öldü. Ulusal Afet Yönetim Otoritesi, eyaletin yıllık ortalamanın yüzde 305 daha fazla yağış aldığını söyledi. Belucistan'ın 26 ilçesinden 18'i İl Afet Yönetim Otoritesi tarafından "felaket" olarak ilan edildi. İl genelinde ekinler ve hayvanlar zayi olurken, insanlar evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yüzlerce kilometrelik yollar hasar gördü ve bu alanlar acil servislere erişilemez hale geldi.

‘KİMSE BÖYLE YAĞMUR GÖRMEDİ’

Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif bölgeyi bu ay iki kez ziyaret ederken, “Sel mağdurlarına kapsamlı yardım ve rehabilitasyon sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” dedi. Belucistan Başbakanı Qudoos Bezinjo, federal hükümetten ve uluslararası bağışçılardan daha fazla destek istedi.

Eski başbakan ve Lasbela Milletvekili Jam Kamal, “Uyarılara rağmen sel ile başa çıkmak için herhangi bir ön düzenleme yapılmadı. Eyalet hükümeti çok başarısız oldu. Kurbanlara yardım eden gönüllüler olmasaydı, daha fazla insan açlıktan ölecekti. Kimse hayatında böyle yağmur görmedi" dedi. (Guardian)