Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı Eskikavak Köyü çevresinde geçtiğimiz yıl yapılması planlanan maden ocağı projesi ÇED raporu verilmediği için iptal edilmişti. Fakat projenin başındaki firma bu yıl ÇED raporunu mahkeme tarafından onaylattı.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İlbey Derneği Başkanı Haydar Bayri yapılacak olan kompleks cevher maden ocağı projesinin özellikle ekolojik yıkımlarının çok ağır olacağını belirterek "Köyler, akarsular, alabalıklar, yabani hayvanlar, dağ keçileri var ve bu projeyle hepsi yok olacak" ifadelerini kullandı.

'BÖLGEDE BULUNAN BÜTÜN CANLILAR YOK OLACAK'

Yıllardır bölgede maden şirketleriyle büyük bir çatışma halinde olan köylüler hukuki süreci en kısa zamanda başlatacaklarını söyledi. Aksi halde bölgede bulunan 5 köyün tamamı patlatılacak olan 26 ton dinamitle yok olacak. Haydar Bayri, köyün yanı sıra bölgede bulunan bütün canlıların ve su kaynaklarının da yok olacağını işaret etti.

'KAÇAK ÇALIŞMIŞLAR'

Öte yandan daha önce de bölgede aynı şirket tarafından maden araştırma çalışmaları başlatıldığını ifade eden Bayri, "Erzurum Bölge Mahkemesi'nde biz o projeyi iptal ettirdik. Ama şimdi maden kanunda şöyle bir şey varmış; alanı arttırıp yeniden ruhsat alınabiliyor. Bunlar da alanı genişletip yeniden rapor için başvuru yaptılar. O zaman zaten ÇED raporuna gerek yoktur. Yani kaçak çalışmışlardı" dedi.

'OLASI BİR DEPREMİ TETİKLEYECEK'

Bayri, aynı zamanda Bingöl’den geçip Erzincan üzerinden batıya doğru ilerleyen Anadolu fay hattının da bulunduğu bölgede patlatılacak olan 26 ton dinamitin olası bir depremi tetikleyeceğini söyledi.  

'BİR NEHİR KURUR MU?'

Bölgede daha önce başlatılan HES çalışmaları nedeniyle doğal kaynak sularının da kuruduğunu belirten Bayri, "Geçen yıl içme suyu konusunda inanılmaz sıkıntılar oldu. Yani tarihinde görülmedi desek yeridir. Bir nehir kurur mu? Düşünün nehir kurudu. Peri Vadisi diye bir bölge bizim burası. Yaklaşık altı yedi tane baraj var. Yeraltı su kaynakları yok olmak üzere."

'MADEN ŞİRKETLERİ BUNU DÜŞÜNMÜYOR'

Haydar Bayri, "Endemik bitki konusunda dünya mirasına girecek bitkilerimiz var ama dediğim gibi. Maden şirketleri bunları düşünmüyor" dedi. 

Bingöl'de bulunan İlbey, Eskikavak, Cevizli, Mirzikan derneklerinin yaptığı ortak açıklama şu şekilde:

“Bingöl/ Kiğı bölgemizde Eskikavak, İlbey, Çevizli, Aysaklı köylerini kapsayacak olan Bingöl Metal madencilik aş tarafından bölgemizde maden çıkarmak çalışmasına karşı 2018’de Erzurum bölge mahkemesinde açtığımız dava neticesinde mahkemenin tayın ettiği bilirkişi raporu bölgenin özelliklerini dikkatte alarak böyle bir çalışma bölgede Yaşamı yok edeceğini açık ifade etmiştir bunun üzerine bölge mahkemesinde ve daha sonrası Danıştay Altıncı Daire tarafından çalışmanın durdurulmasına karar verilmişti.  Ancak Bingöl Metal Madencilik A.Ş. buradaki ranttan vazgeçmediğini ortaya koyarak çevre etki raporunu almak üzere girişimde bulunmuştur. Gelinen noktada Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İlgili birimi ranttı terci ederek bu madenle ilgili ÇED rapor vermiştir Bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir.

Her türlü hukuki ve meşru mücadelemizi hep birlikte vereceğiz. 2872 sayılı çevre kanunu her vatandaşa bu hakkı vermiştir. Bu açıdan Eskikavak ve İlbey köyü halkıyla ortak yaptığımız toplantıda bu durumu kabul etmiyoruz. Her durumda yaşam alanlarımızdan vazgeçmiyoruz diyen köylüler, Her türlü Mücadeleyi vereceğiz bölgede anılarımız var, mezarlarımız var, hayallerimiz var ötesi bizimle birlikte yaşayan çok türlü canlılar var. Bütün bunların rantta kurban edilmesini istemiyoruz. Onun için bir araya geldik. Ayrıca sivil toplum örgütleri ile dayanışma içinde bölgemizi 26 ton dinamitle yok edecek bir uygulamayı kabul etmiyoruz.  Bölgenin bir yanı kuzey fay hattı diğer tarafı öz altın baraj kapsamında hangi mantık hangi hukuk hangi adalet bu duruma müsaade ediyor anlamak mümkün değildir.  Şimdiden Bingöl metal madencilik aş şirket ilgililerine sesleniyoruz bu bir vahşettir bundan vazgeçin biz haklıyız kazanacağız.”

POLEMİKHABER.COM / DİLAN KAYA