Middle East Eye’dan Ragıp Soylu’nun haberine göre, Ankara'nın yatırımcılar için vatandaşlık vermesi, başlatıldığı 2018'den bu yana Ortadoğu'daki insanlar arasında popüler oldu. Ancak Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı yeni bir yatırımcı dalgasını teşvik etti. Rusya'ya yönelik ağır uluslararası yaptırımlar ve muhalefete yönelik artan baskı, Rusları, daha önce büyük ölçüde onlar tarafından yalnızca bir tatil yeri olarak görülen Türkiye'de fırsatlar aramaya itti.

‘KONUTLARIN YÜZDE 60’I RUSLARA GİDİYOR’

2018 ve 2021 yılları arasında, ağırlıklı olarak  İranlılar, Iraklılar ve Afgan olan yaklaşık 20 bin yabancı vatandaş, gayrimenkul satın alarak veya en az 250 bin doları tutarında Türk varlıklarına yatırım yaparak Türk vatandaşlığı aldı. İçişleri Bakanlığı, yatırımla ilgili verileri düzenli olarak yayınlamıyor, ancak hesaplamalar, Türkiye'ye en az 5 milyar dolar getirilmiş olması gerektiğini ve bu rakamın potansiyel olarak 10 milyar dolar veya daha fazlasına yükseldiğini gösteriyor.

Yatırım yoluyla göç konusunda uzmanlaşmış Avukat Muhammet Yasir Taflan, bu yıl Ruslardan talep olduğunu söyleyerek “Şu anda yabancılara yapılan konut satışlarının yaklaşık yüzde 60'ını Ruslara yapıyor. Geçen yıl yüzde birin altındaydı” dedi. Taflan, Ankara'nın vatandaşlık fiyatını artırma kararının yatırımcıların cesaretini kırmadığını da ekledi.

Taflan, “Avrupa'da daha ucuz, nispeten daha avantajlı yatırım veya altın vize fırsatları var, ancak yaptırımlar nedeniyle Ruslar bunlara kayıt olamıyor. Temelde Avrupa'ya seyahat edemezler, parasal işlemler yapamazlar. Ve diğer yabancı uyruklular için, yasa değişikliğinden önce bile yaklaşık 400 bin dolar harcıyorlardı. Bu yüzden talep durmadı” dedi. 

ARTIŞ YATIRIMCIYI ETKİLEMİYOR

TÜİK’ten alınan veriler, Şubat-Haziran 2022 arasında yaklaşık 4 bin 900 Rus'un Türkiye'de ev satın aldığını gösteriyor. Bu, önceki yıllara kıyasla büyük bir değişiklik. Yurtdışı emlak şirketi Tranio'nun ticari direktörü olan Elena Milishenkova, vatandaşlık için yatırım miktarının en az 400 bin dolara çıkartılmasına rağmen Türkiye’den konut alımına başvuru miktarının devam ettiğini söyledi. 

Milishenkova, “Başvuranların İstanbul ve Antalya'nın en gelişmiş semtlerinde mülk satın almalarına izin veriyor ve yatırımcılar hem kısa vadeli hem de uzun vadeli beklentilerde hem vatandaşlık hakları hem de istikrarlı yatırım getirisi elde edebiliyor” diye ekledi. (Middle East Eye)