1789 yılında yaşanan Fransız Devrimi'nin milliyetçilik, eşitlik, özgürlük ve demokrasi gibi kavramları dünyaya yaydığını hatırlatan Değerli, milliyetçiliğin yayılmasıyla çok uluslu devletlerin yıkıldığını ve ulus devletlerin ortaya çıktığını anlattı.

Değerli, 1876 yılında II. Abdülhamid döneminde ilan edilen 1. Meşrutiyet ile ilk meclisin kurulduğunu ve bu mecliste Osmanlı'da bulunan bütün etnik unsurların temsil edildiğini söyledi. 

Bu meclisin yine II. Abdülhamid tarafından kapatıldığını söyleyen Prof. Dr. Değerli "Mecliste bulunan Ermeniler, meclis belgelerini Ruslara gönderiyordu. Meclisin olması gerektiği gibi çalışamadığı yönünde kanaatler de vardı. Abdülhamid de meşrutiyetten yana değildi ve ilk fırsatta bu meclisi feshetti." dedi. 

Selanik'te askerlerin ayaklanmasının ardından II. Abdülhamid'in bir kez daha Meşrutiyet ilân etmek zorunda kaldığını ve meclisin yeniden kurulduğunu söyleyen Değerli, 1. Dünya Savaşı ile demokratikleşme çabalarının rafa kalktığını söyledi.

"İlk olarak 1913 yılında Sofya'da askerî ateşeyken Millî Egemenliği dile getirdi" diyen Prof. Dr. Esra Sarıkoyuncu Değerli, Fransız Devirimi'nden ve devrimde etkili olan yazarlardan etkilendiği bilinen Mustafa Kemal Paşa'nın, devrimle ortaya çıkan cumhuriyet ve Millî Egemenlik fikrine öğrencilik yıllarından beri sahip olduğunu ifade etti. İlk mecliste Meclis'in üzerinde hiçbir gücün olmadığı önergesinin kabul edilmesiyle, Millî Egemenliğin millete ait olduğunun anayasal bir gerçeklik haline geldiğini de sözlerine ekledi.