Resmi kaynaklara dayandırılan bir habere göre, yaklaşık 200 devlet lisesi ve diğer eğitim kurumları beş düzenlemeyi Nisan ayından itibaren kaldıracak. Mainichi Shimbun gazetesi, öğrencilerin iç çamaşırlarının rengini belirleyen kuralların ve saç modeli yasağının da kaldırılacağını belirtti.

Tokyo Eğitim Kurulu Üyesi Yuto Kitamura, en korkunç düzenlemeleri kaldırma kararının "ileriye doğru büyük bir adım" olduğunu söyledi. Başka bir üye olan Kaori Yamaguchi, hareketi övdü, ancak öğrencilerin şikayetlerini ele almanın çok uzun sürdüğünü söyledi.

BİR ÖĞRENCİ DAVA AÇTI

Sıkı kıyafet kuralları konusundaki tartışmalar, birkaç yıl önce, o zamanlar 18 yaşında olan bir lise öğrencisinin, okulunun kendisine kahverengi olan saçlarını siyaha boyamasını söylemesi üzerine Osaka'daki eğitim yetkililerine dava açmasıyla yoğunlaştı.

Geçen yıl, bölge mahkemesi öğrencinin saçını boyamaya zorlandığı yönündeki iddiasını reddetmiş, ancak derslere katılmayı bıraktıktan sonra masasının ve adının listeden çıkarılmasının mantıksız olduğunu söylemişti. Eğitim kurulunun kendisine tazminat olarak neredeyse 3 bin dolar ödemesine karar verdi.

Geçen yıl, batı Japonya'da bir eyalet olan Mie'deki tüm devlet liseleri, saç stilleri, iç çamaşırı rengi ve flört ile ilgili kuralları kaldırdı ve yerel yetkililer, kuralların farklı bir zamandan "kalıntılar" olduğunu kabul etti.

Bazı okullar öğrencilere üniformalarının altında kolayca görülemeyen bej, moka veya diğer renklerde fanilalar giymeleri gerektiğini söylerken, yalnızca “tek ton beyaz, gri, lacivert veya siyah” iç çamaşırlarına izin veriliyordu. Bazı öğrenciler kızların okula pantolon giymesine izin verilmesi için başarılı bir kampanya yürütürken, diğerleri makyaj ve saç ürünlerindeki yasakların kaldırılması çağrısında bulundu. (   Guardian)