Bilirkişi raporları; adliyelerde, soruşturma veya davaların seyrini önemli ölçüde değiştiren evraklar arasında görülür. Ancak kimi zaman, hazırlanan raporların tartışmalara yol açtığı da bilinen bir gerçek. Benzer bir tartışmaya zemin sunabilecek bir rapor ise İstanbul Küçükçekmece’de yaşanan ölümlü trafik kazası sonrası hazırlandı.

EKMEK ALDI EVE GİDİYORDU

Servis şoförü Selahattin Şentürk geçen 15 Ocak sabahı, eşi ve kızı ile kahvaltı yapmak için markete uğradı. Kahvaltılık malzeme ve ekmek alan Şentürk, saat 09.50 sıralarında Söğütlüçeşme Mahallesi Huzur Caddesi’nde belirdi. Şentürk’ün geçtiği nokta, okulun olması ve yaya geçişinin sık olması nedeni ile araçların yavaş ilerlediği bir bölge.



YOLU BİTİRMEK ÜZEREYDİ

Şentürk, yolun bir bölümünü tamamladı. Şentürk, yolun diğer bölümünü tamamlamaya 3-3,5 metre kala, makas ata ata hızlı ilerleyen Furkan Öğreten’in kullandığı lüks otomobilin çarpması sonrası iki kez havaya savruldu. Şentürk yere düşmeden önce aracın sağ kısmına çarparak düştü. Öğreten kaza yerinde durmayarak yoluna devam etti.


Tekstil firması sahibi babasını arayan Öğreten (kazadaki araçla fotoğrafı), kazaya karıştığını söyledi...

'PANİK YAPTIM'

Çağrılan ambulansla hastaneye kaldırılan Şentürk kurtarılamadı. Öğreten olaydan sonra gözaltına alındı ve tutuklandı. Öğreten yaptığı savunmada, olay günü, babasının da ortak olduğu şirketi ait lüks araçla öğrencisi olduğu özel okula gittiğini söyledi. Öğreten hız sınırının altında gittiğini öne sürerek “Duramayacağım bir mesafede birden önüme birden bir şahıs atladı. Ben de şahsa çarpmamak için direksiyonu kırdım. Aracımın sağ ön kısmı ile şahsa çarptım. Daha sonra panik yaptım” dedi. Öğreten hakkında 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemi ile dava açıldı.

BİLİŞRKİŞİ: YAYA ASLİ KUSURLU

Kazadan 4 gün sonra hazırlanan bilirkişi raporu soruşturma dosyasına girdi. Emekli trafik polisi Halit Özdoğan’ın hazırladığı raporda hayatını kaybeden Şentürk asli, öğreten ise tali kusurlu sayıldı. Raporda özetle şöyle denildi: “Kişiler, önlenebilir olmayan bir sonuçtan kusurlu tutulamaz. Sürücünün, kazanın meydana geldiği yola aşina olduğu açık. Yaya, güvenli geçiş kuralına uymadı. Güvenli geçiş kuralına uymayan yaya, gerekli özeni göstermeden taşıt yoluna girdi. Kurallara aykırı davranışı neticesinde kazaya karışan yaya, kazanın oluşmasında asli kusurludur.”


Bilirkişi'nin 'suçlu' bulduğu servis şoförü Şentürk

7 MADDEDE SÜRÜCÜ HATASI

Çarpma anına ilişkin görüntüyü Hürriyet’in talebi ile inceleyen Adli Trafik Bilirkişisi Şinasi Kotan ise şu tespitlerde bulundu:

  1. Kazanın olduğu yerde hız limiti 50/km
  2. Sürücünün, yolun yarısını geçen yayaya yol vermesi gerekirdi
  3. Sürücü makas ata ata ilerlemiş
  4. Görüntüye göre sürücü şerit ihlali de yapmış
  5. Sollamalar soldan yapılır, ancak sürücü sollama kuralına da uymadı
  6. Hatalı sollama yapan sürücü asli kusurlu
  7. Yaya ise bu olayda tali kusurlu…

O ARAÇ, TEKSTİL ŞİRKETİNE KAYITLI

Servis şoförü Şentürk’ün ölümüne yol açan BMW marka araç, Furkan Öğreten’in verdiği ifadeye göre Er-Be Tekstil Limited şirketine sahip. Anılan şirket, Aziz Canoğlu’na ait görünüyor. Aziz Canoğlu, baba Semih Öğreten ile ortak şirketleri olan bir isim. Semih Öğreten’in, Er-Be Tekstil’deki hissesini geçen yılın başında ortağına devrettiği anlaşıldı. Ancak, ikilinin başka şirketlerde ortaklığı sürüyor. Er-Be Tekstil, Zara başta olmak üzere dünya devlerine üretim yapıyor .

BABA POLEMİK HABER'E KONUŞTU

Oğlunun karıştığı ölümlü kazayla ilgili Polemik Haber Ajansına konuşan baba Semin Öğreten konuyla alakalı yargının vereceği karara saygı duyacaklarını olayın ilk anından itibaren tüm süreçlerde karşı tarafın yanında olduklarını hâlen iletişimlerini sürdürdüklerini hastane masraflarını kendilerinin ödediğini ifade etti. Olaydan dolayı yaşadığı üzüntüyü sözlerine ekledi.