Yazı işleri müdürü ve başyazarı olduğu Serbesti Gazetesi’ndeki yazılarında İttihat ve Terakki yönetimini eleştirdiği için 6 Nisan 1909 günü Galata Köprüsü’nde vurularak öldürülen Hasan Fehmi Bey Türkiye'de ilk basın şehidi olarak tarihe geçti. Hasan Fehmi Bey’in toprağa verildiği tarih olan “6 Nisan" günü 1997 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla “Şehit Gazeteciler Günü” olarak kabul edildi. 2005 yılında yine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla günün adı “Öldürülen Gazeteciler Günü” olarak değiştirildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Hasan Fehmi’nin öldürülmesinin 112. yılında yazılı bir açıklama yaptı. Bugüne kadar her siyasi görüşten 66 gazetecinin kurşunlarla, bombalarla öldürüldüğüne dikkat çekilen TGC Yönetim Kurulu'nun açıklaması özetle şöyle:

* Serbesti Gazetesi’nde eleştirel yazılarıyla tanınan Hasan Fehmi ilk basın şehididir. 6 Nisan 1909 yılında düşünceleri ve yazdığı yazıları nedeniyle öldürüldü. Hasan Fehmi’nin ardından gazeteci cinayetleri durmadı. Bugüne kadar her siyasi görüşten 66 meslektaşımız maalesef karanlık odakların hedefi oldu ve öldürüldü. Gazeteci cinayetlerinin planlayıcılarıyla tetikçileri ortaya çıkarılamadı. Faili meçhul dosyaları TBMM’de ele alınamadı.

* Devlet kurumları ve ekonomik araçları medya kuruluşlarını susturmak için kullanılıyor. Oto sansür ve sansür yaygınlaşıyor. Yaygın ve yerel medyadaki bağımsız gazetecilere yönelik sözlü ve  fiziki saldırılar sürüyor ve sorumluları ortaya çıkarılmıyor. Gazetecilere saldıranlar ‘cezasızlık’ uygulamasıyla korunduğu için yeni bir gazeteci cinayeti olması an meselesi.

* Bu ağır ve zor koşullara eklenen virüs salgını ortamında evrensel gazetecilik ilkeleriyle halkı bilgilendiren, gazetecilik mesleğini onuruyla yapan yaygın ve yerel basında çalışan tüm meslektaşlarımıza  kolaylıklar ve sağlıklı günler diliyoruz. 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü’nde, hayatını kaybeden 66 gazetecinin anısı önünde saygı ile eğiliyoruz. Gazetecilik mesleğini savunmayı sürdüreceğimizi kamuoyunun bilgisine tekrar sunuyoruz.