Geçtiğimiz sene Rekabet Kurumu DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret A.Ş (Trendyol) hakkında kapsamlı bir soruşturma başlatmıştı, bu süreçte pazaryerinde satış yapan satıcılar arasında ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle geçici tedbir kararı almıştı. Trendyol, Çinli şirket Alibaba’nın yavrusu. %86,5’u Çinli bir şirkete ait olan Trendyol rekabet ihlalleriyle yerli şirketlerin önünü tıkıyor ve pazar dışına itiyor.

Rekabet Kurumu; Trendyol’un çevrimiçi alışveriş esnasında, kendi markaları altında satılan ürünler ile bazı 3. taraf satıcılara ayrıcalık doğuracak şekilde algoritmalar oluşturduğunu ve bunun engellenmezse ileride telafisi güç durumlar ortaya çıkabileceğini öngörerek Trendyol’a uyması gereken bazı kurallar belirleyerek geçici tedbir kararı koydu. Bu sırada soruşturma açan Rekabet Kurumu’nun soruşturması hala sürüyor.

NE İHLAL ARARSAN VAR! 

Trendyol; Trendyol e-pazaryeri üzerinde kendisine ait ürünlerini satmasına aracılık ettiği kişiler yanında TrendyolMilla, TrendyolMan ve TrendyolKids gibi kendi markalarını da satıyor. Ancak kendi markalarını satarken hem diğer satıcıların verilerinden yararlanıyor hem de kendi ürünlerini öne çıkararak tercih edilmesini sağlıyor.

MODACRUZ ŞİKAYETİ

Trendyol e-pazaryeri uygulamasında yalnızca birinci el ürünler satılmıyor. Trendyol’un ara yüzünde aynı zamanda ikinci el ürün satış platformu olan Dolap da yer alıyor. Ancak Dolap, Trendyol’un içerisinde kurulmuş bir şirket. Trendyol’un e-pazaryeri içerisinde başka iş modeline sahip olan kardeş şirketi Dolap uygulamasını öne çıkararak rakiplerinden ayrı bir müşteri çekme alanı olarak kullanıyor.
Modacruz, başarılı kadın girişimci Melis Güçtaş tarafından 2014 yılında kuruldu. Bu süreçte Dolap uygulaması yoktu. İlerleyen süreçte Trendyol’un şu anki genel müdürü olan Evren Uçok, Melis Güçtaş ile yatırım görüşmesi bahanesiyle Modacruz’un iş modelini kopyaladı. Daha sonra iş stratejilerinde bulunmayan ikinci el hazır giyim uygulaması olan Dolap’ı Trendyol’un kurdu. Trendyol’un Dolap’ı destekleyen politikaları ve rekabet ihlalleri sonrası, aldığı yatırımlarla sürekli kendinden bahsettiren Modacruz haksız zarara uğradı. Yerli bir başarılı girişim olan Modacruz’un Çinli şirket Alibaba’nın hükümranlığında olan Trendyol tarafından pazardan dışarıya itilme çabalarına karşı Modacruz hukuki süreç başlattı.