Greenpeace, Mart ayında Adana’daki 10 bölgeyi ziyaret etti. Müfettişler su yollarında, sahillerde ve yasadışı atık dağlarında İngiliz süpermarket ambalajları da dahil olmak üzere atık buldular.

İNGİLTERE ATIĞININ YÜZDE 30’U TÜRKİYE’DE

İngiltere, Çin'in 2018'de ithalatını yasaklamasından bu yana Türkiye'ye diğer tüm ülkelerden daha fazla plastik atık ihraç ediyor. 

İngiltere'nin ülkeye ihracatı 2016'da 12 bin tondan 2020'de 209 bin tona, yani İngiltere'nin plastik atık ihracatının yaklaşık yüzde 30'una yükseldi.

HER GÜN 241 KAMYON ATIK GELİYOR

Diğer Avrupa ülkeleri de çöplerinin ana alıcısı olarak Türkiye'yi seçtiler. Avrupa'dan her gün Türkiye'ye yaklaşık 241 kamyon dolusu plastik atık geliyor, bu rakam 2016'da ithal edilenden 20 kat fazla.

GREENPEACE: YASAKLANMASI GEREKİYOR

Greenpeace İngiltere'nin siyasi kampanyacısı Sam Chetan-Welsh, “İngiltere'deki evsel atıkların Türkiye'de atılan ve yakılan görüntülerini gören insanlar dehşete düştü. 

İngiltere hükümeti, diğer ülkeleri etkileyen plastik atıklarımıza bir son vermelidir. İngiliz şirketlerin ilk başta ürettikleri plastik miktarını azaltmalarını sağlamak için tüm plastik atık ihracatları ve mevzuatı üzerinde tam bir yasaklamaya ihtiyacımız var’’ dedi.

(Guardian, Çeviri: polemikhaber)