Araştırmanın baş yazarlarından biri olan Imperial College London'dan Friederike Otto, "Bence bir yandan iklim değişikliğini abartıyoruz çünkü artık her aşırı olay olduğunda, iklim değişikliğinin büyük bir rol oynadığına dair büyük bir varsayım var, ki bu her zaman böyle değil" dedi. 

Otto, “Fakat öte yandan, iklim değişikliğinin maliyetlerin ne olduğu konusunda rol oynadığı olayları, özellikle de aşırı hava olaylarının toplumlarımıza ekonomik olmayan maliyetlerini gerçekten hafife alıyoruz” diye ekledi. 

10 BİNLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

IOP Publishing dergisinde yayınlanan çalışmada, Otto'nun ekibi, mevcut uluslararası verileri, literatürü ve iklim modellerini incelemek ve insan kaynaklı iklim değişikliğinin nasıl olduğunu hesapladı. Sıcak hava dalgaları söz konusu olduğunda, iklim değişikliğinin rolünün açık olduğunu ve dünyadaki her kıtadaki ortalama ve aşırı ısı seviyelerinin özellikle insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle arttığını söylüyorlar.

Bir IPCC raporuna göre, sanayi öncesi zamanlarda meydana gelme olasılığı 50'de bir olan bir sıcak hava dalgasının meydana gelme olasılığı artık neredeyse beş kat daha fazla. EMDAT felaket veri tabanından alınan verilere göre, son 20 yılda 34 sıcak hava dalgasından 157 bin ölüm meydana geldi. Yine de, insan kaynaklı iklim değişikliğinin ısı dalgaları üzerindeki etkisi ve yansımaları hala büyük ölçüde hafife alınıyor. (Guardian)