Batı Kanada ve kuzey-batı ABD'ye beş gün boyunca yerleşen "ısı kubbesi", kıyı boyunca sıcaklıkları 40 dereceye yükseltti. Yoğun ve amansız sıcağın British Columbia eyaletinde 500 kadar insanı öldürdüğüne ve eyalet genelinde meydana gelen yüzlerce orman yangınına katkıda bulunduğuna inanılıyor.

‘’KIYININ HALİ YIKIMI GÖSTERİYOR’’

Ancak uzmanlar, bunun deniz yaşamı üzerinde de yıkıcı bir etkisi olduğundan korkuyor.British Columbia Üniversitesi'nde deniz biyoloğu olan Christopher Harley, olağandışı ısı nedeniyle bir milyardan fazla deniz hayvanının öldürülmüş olabileceğini hesapladı.

Vancouver bölgesindeki bir plajda yapılan yürüyüş, sıcak hava dalgasının yol açtığı yıkımın büyüklüğünü vurguladı.Harley, “Kıyıda yürürken genellikle çıtırdamaz. Ama her yerde o kadar çok boş midye kabuğu vardı ki etrafta dolaşırken ölü hayvanların üzerine basmaktan kendinizi alamıyordunuz” dedi.

‘’SU KALİTESİNİ ETKİLEYECEK’’

Vancouver'ın etrafındaki hava 30 derece civarında gezinirken, Harley ve bir öğrenci, kayalık kıyı boyunca 50 derecenin üzerindeki sıcaklıkları kaydetmek için kızılötesi kameralar kullandı.

Harley, "Bir öğrenciyle dışarı çıktığımda hava o kadar sıcaktı ki, biraz veri topladık ve sonra gölgeye çekilip donmuş üzüm yedik ama tabii ki midye, denizyıldızı ve istiridye bu seçeneğe sahip değil" dedi. 

Kabuklu deniz hayvanlarının toplu ölümlerinin geçici olarak su kalitesini etkileyeceğini, çünkü midye ve istiridyelerin denizi filtrelemeye yardımcı olacağını söyleyen Harley, güneş ışığının yılanbalığı yataklarına ulaşmasını ve diğer türler için yaşam alanı yaratmasını yeterince açık tuttuğunu söyledi.

(Guardian)