Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, kuraklık nedeniyle yaşanan sorunları ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Özgökçe, “Özalp ilçemizde Akgöl diye bir göl var, yaban kuşlarını misafir eden bir göldür. Bölgemizin en büyük göllerinden biridir. O dahi kurudu” dedi. Derelerin, göllerin kuruduğunu dile getiren Özgökçe, “Geçen gün insanlar mecbur kaldılar, yağmur duasına çıktılar. Bu bir çözüm değildir. Pozitif yardımların, desteklerin yapılması gerekir. Yoksa bu işler artık duayla gitmiyor” dedi. Başkan Özgökçe şöyle konuştu:  

“Dünyada var olan iklim değişikliği maalesef ilimizde de şiddetli kuraklığa sebebiyet verdi. Bu sene kış aylarında karın çok az yağması özellikle ilimizde hububat, buğday için ilimizin olmazsa olmazı nisan ve mayıs aylarında hiç yağmurun yağmaması şiddetli bir kuraklığa sebebiyet verdi.

Özellikle kuru tarım yapan çiftçilerimizin ekinleri kısa kaldı. Boyları kısa biçilmeyecek durumda kaldı. Harcadığı emeği tarlaya attığı tohumu kullandığı mazot gübre ve ilaç boşa gitti. İlimizdeki kuraklık şiddeti yüzde 70 – 80 idi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre de şiddetli bir kuraklık yaşanmaktadır. 

“GÜNEYDOĞU’DA DA NE SAMAN VAR NE DE TOHUMLUK GÜBRE”

Güneydoğuda, eskiden bölgemizde kuraklık olduğu zaman, çiftçilerimiz hiç olmazsa daha yazdan itibaren Kızıltepe, Mardin gibi illerden kaba yem, saman getirebiliyorlardı. Bu yıl tüm bölgede kuraklık olduğu için Güneydoğu’da da ne saman var ne de tohumluk gübre. Şimdilerde çiftçilerimiz ne yapacağını bilmiyor. 

“BÖYLE GİDERSE AHIRLAR BOŞALACAK”

Kışın az olması, göletlerdeki su seviyelerini etkiledi. Yaylalarımız kurumak üzere. Hayvan yetiştiricilerimiz iki ay sonrasını düşünüyor. Ne su kaldı ne ot kaldı. Özellikle kuru tarım yapan çiftçilerimizin gübre, mazot, ilaç paraları boşa gitti. Bu çiftçilerimize nakdi yardım yapılması lazım. Sayın Cumhurbaşkanı’mız kuraklıktan zarar görenlere, açıklanan destek yetersizdir. Çiftçilerimiz için yem desteğinin yapılması gerekir. Bu şekilde devam ederse, yem fiyatları artacak. Bu da hayvanlarını elden çıkartmalarını ve ahırların boşalmasına neden olacaktır.”