New York'taki devlet yetkilileri, hava kirliliğinin Peru'daki Lima'yı ve Hindistan'daki Kalküta'yı Salı günü dünyanın en kötüleri sıralamasında gölgede bırakacak şekilde yükselirken, astım ve kalp hastalığı gibi rahatsızlığı olan kişilere zorlayıcı açık hava aktivitelerinden kaçınmalarını tavsiye etti.

‘’BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ŞEY’’

Çarşamba sabahı Manhattan'da hava kalitesi endeksi 157'ye yükselerek 100 olan sağlıklı eşiğin oldukça üzerine çıktı. Hassas insanlar arasında hamile kadınlar ve yaşlılar bulunur, ancak bu grupların dışındaki sağlıklı insanlar bile bu kadar kötü havaya maruz kaldıklarında nefes alma güçlüğü, boğaz tahrişi ve gözlerde akıntı yaşayabilirler.

Montclair State Üniversitesi'nde yerküre ve çevre çalışmaları profesörü olan George Pope, "Eğer puslu bir günse, hemen hemen her zaman ufuk çizgisini, en azından bir silueti görebilirsiniz. Bu, benzeri görülmemiş bir şey" dedi. 

Uydu görüntüleri, batıdaki yangınlardan çıkan dumanın Kanada'ya sıçradığını ve doğuya doğru yayıldığını ve Minnesota gibi eyaletleri sağlıksız hava koşullarına sürüklediğini gösteriyor. Rüzgârlar, PM2.5 olarak bilinen yanan ağaçlardan ve bitki örtüsünden yayılan küçük parçacıkları büyük mesafelere kolayca taşıyabilir. Bu PM2.5 partikülleri, solunduğunda akciğerlere girebilir ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

‘’DAHASI BEKLENİYOR’’

Ulusal Hava Servisi'nden bir meteorolog olan David Lawrence, “Muazzam miktarda duman üreten çok sayıda yangın görüyoruz. Duman ülkenin doğu kısmına ulaştığında, genellikle incelir, tüm bu yangınlar sebebiyle atmosferde çok ciddi miktarda kalın duman olur" dedi. 

Bu, ABD'nin batısındaki devasa orman yangınlarından çıkan dumanın 2 bin mil doğuya seyahat ettiği, batı eyaletlerinin devam eden kuraklık ve insan kaynaklı iklim değişikliğinin neden olduğu yükselen sıcaklıklarla beslendiği üst üste ikinci yıl.

Duman önümüzdeki günlerde New York'tan uzaklaşmaya hazırlanıyor, ancak önümüzdeki aylarda daha da yaygın orman yangınları bekleniyor, ABD'nin batısındaki insanlar dumandan ve alevtehdidinden en kötü şekilde etkilendi.

(Guardian)