Ülkenin Yardımcı Sağlık Bakanı AyeshaVerrall, yılda yaklaşık 200 Yeni Zelandalıyı öldüren virüs hakkında farkındalığı artırmak için bu kampanyayı başlatmıştı. 

Kampanya, aktörlerin gülümserken orta parmaklarını başka birine kaldırdığı videolar, açık hava posterleri ve çevrimiçi materyaller içeriyordu. Reklam daha sonra bir aktörün kan yoluyla bulaşan virüse sahip olup olmadığını belirlemek için kan testi için orta parmağının delindiğini gösteriyor.

ŞİKAYET ONAYLANDI

Ancak Reklam Standartları Kurumu, reklam görüntülerini "son derece rahatsız edici" olarak tanımlayan bir şikayeti onayladı.Kurul, karakterlerin gülen yüzlerinin herhangi bir saldırgan niyeti azalttığı konusunda reklamcıyla aynı fikirde olmadığını belirterek, bu hareketin "bir başkasına yapabileceğiniz en saldırgan hareketlerden biri olduğunu ve her zaman olumsuz çağrışımlara sahip olduğunu" söyledi ve reklamın uygunsuz ve saldırgan bir el hareketi kullandığını ve standartların ihlali olduğunu kabul etti.

Halk Sağlığı Servisi'nin Ulusal Direktörü Nick Chamberlain, kararın "üzücü" olduğunu söyleyerek "Seçtiğimiz kampanya görüntüleri ile saldırıniyetimiz yoktu ve reklam kurulunun bu vesileyle dengeyi sağlayamadığımızı düşünmesi üzücü” dedi. (Guardian)