Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” isimli yeni müfredat için hazırlanan yeni ders kitaplarını yayımladı. Yeni müfredat; bu eğitim öğretim döneminde okul öncesi, 1. sınıf, 5. sınıf ve 9. sınıfta uygulanmaya başlayacak. MEB, bu sınıflarda okutulacak derslerin, yeni müfredata uygun olarak hazırlanan ders kitaplarını ve öğretim araç-gereçlerini de resmi sayfasından paylaşırken yeni ders kitaplarında dikkat çeken ayrıntıların bulunduğu fark edildi.

TARİH DERSİNDE ‘TÜRK İSLAM’ SENTEZİ KONUSU ÖN PLANA ÇIKARILIYOR

Cumhuriyet'ten Aytunç Ürkmez'in aktardığına göre, Bakanlık, 9. sınıf Tarih dersinin hedeflerinin arasında, 2023 yılı öğretim izlencesinde bulunmayan “Türk-İslam medeniyetinin temel referansları olan millî ve manevi değerlerin uygulamalı olarak verilmesi esas alınmıştır” ifadesini eklemişti. Söz konusu hedefle hazırlanan tarih kitabında, Türklerin İslamiyet’e geçişi hakkında, “Türkler, kılıç zoruyla değil kendi istek ve iradeleriyle doğal bir geçiş süreci içinde İslamiyet’i benimsemiştir. Abbasilerin mevali (Abbasi dönemindeki Arap ırkçılığı) siyasetini terk etmesi, Türklerin İslamiyet’e girmesini hızlandırmıştır. Ayrıca Gök Tanrı dini ile İslamiyet arasında benzerlikler bulunması ve İslamiyet’in Türk mizacına uygun olması da bu süreci kolaylaştırmıştır. Nitekim İslamiyet, Türklerin millî benliklerini korumalarında önemli rol oynamıştır.” ifadeleri yer aldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan Narin açıklaması: Kuzenlerinde kaygı ve korku var! Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan Narin açıklaması: Kuzenlerinde kaygı ve korku var!

BİLAL ERDOĞAN’IN YANDAŞ VAKFI KAYNAK GÖSTERİLDİ

9. sınıf Tarih ders kitabının içeriğinde, Orta Asya Türklerinin göçebe toplum yapısı da işlenirken Türklerin savaşçı, aile yapısına önem veren, kadının ailede erkekle eşit hakka sahip olduğu konusuna da değinildi. Türklerin savaşta okçuluğa verdiği büyük önem anlatılırken söz konusu kitabın kaynakçasında okçuluk için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in mütevelli heyetinde olduğu Okçular Vakfı’nın “Okla Yükselen Millet: Türklerde Ok ve Okçuluk” kitabı da yer aldı.

Thumbs B C A132D5Bd5B10C6181560Ffba80Eb5D35

15 TEMMUZ DESTANI VURGUSU

Yeni müfredata uygun olarak hazırlanan 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinde ise Nurullah Genç’in “15 Temmuz Destanı” isimli şiiri örnek metinler arasına eklendi ve öğrencilerden bu şiir ile İstiklâl Marşı’nın karşılaştırılması talep edildi. Türk Dili ve Edebiyatı kitabında, “İstiklâl Marşı ve 15 Temmuz Destanı adlı şiirleri vatan sevgisi, bağımsızlık ve özgürlük temaları bağlamında karşılaştırınız” ifadeleri yer aldı.

FEN BİLGİSİ DERSİNDE DİNİ BAYRAMLARDAN BAHSEDİLİYOR

Yeni ders kitaplarındaki dini konuların yoğunluğu, 5. sınıf Fen Bilgisi ders kitabında görüldü. Kitapta bulunan etkinlikler arasında Ramazan ayı ve dini bayramlar da yer aldı. Söz konusu kitapta, öğrencilerden, “‘Ramazan ayı ve dinî bayramların tarihleri, gök cisimlerinden hangisinin hareketine göre belirlenmektedir?’ sorusunun cevabının araştırılması ve arkadaşlarıyla paylaşması istendi.