Hamle, ülkenin Yüksek Mahkemesi'nin, 18 olan oy kullanma yaşının ayrımcı olduğuna ve parlamentoyu bu yaşın düşürülüp düşürülmeyeceğini tartışmaya zorlamasının ardından geldi.

‘EN ÇOK GENÇLERİ ETKİLİYOR’

2020 yılından bu yana mahkemelerde görülen davayla MakeIt 16 kampanya grubu mücadele ederken, grubun web sitesinde, araba kullanabilecek, tam zamanlı çalışabilecek ve vergi ödeyebilecek durumdayken 16 yaşındakilerin oy kullanmasını durdurmak için yeterli gerekçe bulunmadığını söylüyor.

Grubun direktörlerinden Sanat Singh, mahkemenin kararından kesinlikle heyecan duyduğunu söyleyerek "Bu büyük bir gün. Bu sadece kampanyamız için değil, ülke için de tarihi bir olay" dedi. 18 yaşındaki Singh, iklim değişikliği gibi varoluşsal sorunların yanı sıra pandemiden kurtulma ve demokrasinin durumu gibi sorunların en çok gençleri etkileyeceğini de belirtirken, "Bu yüzden, daha güçlü bir geleceğe sahip olabileceğimizden emin olmak için herkesin güverteye çıkmasının gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum" diye ekledi.

yeni zelanda secim

YÜZDE 75 ŞARTI

Liberal İşçi Partisi’nin de lideri olan Ardern, tüm milletvekillerinin bu konuda söz sahibi olması gerektiğini söyledi. Yaş sınırının düşürülmesinden yana olduğunu söylese de, böyle bir değişiklik için milletvekillerinin yüzde 75’inin hemfikir olması gerekecek ve siyasi partiler bu konuda farklı görüşlere sahip.

Yeşil Parti, oy kullanma yaşını 16'ya indirmek için derhal harekete geçilmesini istiyor, ancak en büyük muhalefet partisi olan Ulusal Parti bu değişikliği desteklemiyor. Lideri Christopher Luxon gazetecilere verdiği demeçte, "Bu bizim desteklediğimiz bir şey değil. Nihayetinde, bir yerde çizgi çekmeniz gerekiyor ve biz çizginin 18 olması konusunda rahatız" dedi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER